Насловна Вијести Кајмак и рогатички кромпир заштитно лице Сарајевско-романијске регије

Кајмак и рогатички кромпир заштитно лице Сарајевско-романијске регије

46
0

Романијски скоруп-кајмак, златни представник гастро понуде овог краја, за којег кажу да свој посебан укус дугује природним богатствима којима обилује Романија и чувени рогатички кромпир одавно су заштитно лице овог краја, а кајмак је однедавно и међународно признат.

Удружење произвођача Романијски скоруп-кајмак броји 24 чланице са подручја општина Соколац, Хан Пијесак и Рогатица. Све њих је ујединила производња надалеко познатог, а сада и међународно у 29 земаља, признатог, скоруп- -кајмака.

Из овог удружења наводе да је тајна скоруп-кајмака у његовој традицији, географском пореклу, имену и технологији производње.

– Наше животиње искључиво се хране травом са природних пашњака и шума, пију планинску воду, у току дана крећу се слободно, храна је органска, а животиње су у току целог дана изложене природним условима живота – наводе из Удружења.

СКОРУП СА УКУСИМА РОМАНИЈЕ: Кајмак и рогатички кромпир заштитно лице  Сарајевско-романијске регије

Додају и да је производна карактеристика скорупа та да се припрема у домаћинствима, по технологији старој 100 година.

– Млеко се термички обрађује. Посебан процес је димљење у колибама, где настаје скоруп и као такав скупља се у дрвене качице и соли се. Ред кајмака, со, ред кајмака, со и притиска се да одстоји месец и више дана – кажу у Удружењу.

Дуго постоји идеја да се, као кајмак, на неки начин заштити и порекло и квалитет надалеко чувеног рогатичко-боричког кромпира као основне повртларске културе већег броја домаћинстава у општини Рогатица. Захваљујући врхунском квалитету и дугој традицији узгоја, рогатички кромпир надалеко је препознатљив и представља беџ Сарајевско-романијске регије.

Према неким подацима кромпир је у ове крајеве дош ао 1896. године и одмах су га прихватили сељаци са Борика и околине Рогатице, који су тада почели да се баве узгојем овог, по квалитету, чувеног поврћа.

Будућност у органској производњи

Чланови Удружења произвођача романијски скоруп-кајмак преносе млађим нараштајима начин и технологију припреме овог јединственог специјалитета, баш као што су њима њихови преци пренели.

– Приметно је да се све више траже кајмак и млечни производи, као и све друго што је органски произведено. Има будућности, само треба радити – наводе из удружења произвођача романијски скоруп кајмак.

 

ИЗВОРНовости.рс
Претходни текстОвјере здравствених књижица одлазе у прошлост
Сљедећи текстДоговорено отварање десет хуманитарних коридора