Насловна Вијести Овјере здравствених књижица одлазе у прошлост

Овјере здравствених књижица одлазе у прошлост

28
0

Више од половине осигураника Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС до сада је преузело своју електронску здравствену картицу, а из домова здравља поручују да захваљујући њима на једном мјесту имају детаљан увид у пацијентову историју лијечења, те важне податке, попут оних о алергијама, хроничним обољењима и терапијама.

Према посљедњим подацима ФЗО РС, до сада је картицу преузело око 608.000 осигураника, али се ова бројка, како кажу, константно мијења, с обзиром на то да је ријеч о процесу који се свакодневно одвија.

– Више од 54 одсто осигураника преузело је своју електронску картицу – навели су у Фонду, додајући да се преузимање у свим филијалама спроводи планираном динамиком. Објаснили су да су електронске картице само сегмент Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) који се спроводи у здравственим установама РС.

– ИЗИС је имплементиран и доступан у свим јавним здравственим установама, а све оне су потписале и споразум о размјени података у оквиру ИЗИС-а. У свим регијама РС здравствене установе уносе податке у ИЗИС и већ сада уочавају његове предности, посебно што породични љекар сада има директан увид у сваки преглед који је обавио његов пацијент и на вишем нивоу здравствене заштите – навели су у Фонду.

Од почетка рада ИЗИС-а, како кажу, јавне здравствене установе су издале више од милион електронских упутница за специјалистичке прегледе, кроз ИЗИС спровеле око 3,5 милиона посјета, издале око 166.000 болничких упутница, те обрадиле око 20.000 упутница за МР, КТ и друго.

– Напомињемо да здравствене установе раде у ИЗИС-у, али је још омогућено да упоредо са радом у овом програму штампају упутнице, рецепте и слично које су обрађене у ИЗИС-у, док се папир у потпуности не избаци из употребе – казали су у Фонду, додајући да су још у употреби и старе књижице.

Како су додали, очекују да ће ИЗИС допринијети ефикасности, а будући да се ради о новом програму, као и све што је ново, захтијева извјесно вријеме док се здравствени радници у потпуности не прилагоде том начину рада.

– Електронске здравствене картице се неће овјеравати, за разлику од досадашњих књижица, чиме ће се смањити и гужве у нашим пословницама – рекли су у Фонду.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран казао је за “Глас Српске” да добар дио пацијената долази на прегледе са новим електронским картицама.

– Велики број пацијената замијенио је књижице и то одлично функционише, а сматрам да би још боље било да се у потпуности искључи папирна књижица – рекао је Шаран. Додао је да су пацијенти који су приморани да често долазе код љекара већ замијенили књижице, а они који нису вјероватно ни неће, док их, како каже, мука не натјера.

Директорица требињског Дома здравља Маја Мићуновић каже да медицинске сестре свакодневно упућују пацијенте да користе електронску картицу.

– Већ двије године, док траје пандемија, становници нашег града, али и цијеле Српске нису морали да иду у Фонд и овјеравају старе књижице. Када буде укинуто ванредно стање, мислим да ће се електронске картице стално користити – рекла је Мићуновићева. Објаснила је да се пацијенти нису жалили на ове промјене, али им је на почетку било помало чудно, као и код свих нових ствари.

– Треба народу мало времена да се навикне и то је нормално, али апелујем на суграђане који још нису подигли своје е-картице да то учине – казала је Мићуновићева.

Рок важења

У Фонду су рекли да је предвиђено да прва електронска картица важи пет година, те да је она бесплатна за осигуранике јер је финансира Фонд.

– Такође, у случају промјене личних података попут презимена, картица за новорођенчад и слично, осигураници их за сада неће плаћати, јер је ФЗО РС у оквиру пројекта предвидио већи број картица управо због таквих ситуација – рекли су у Фонду.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстВучић: Дио бошњачког руководства, Ђукановић и Курти воде кампању против Србије
Сљедећи текстКајмак и рогатички кромпир заштитно лице Сарајевско-романијске регије