Насловна Вијести Kараматић: Можемо оживјети Херцег-Босну и политички зауставити живот у БиХ

Kараматић: Можемо оживјети Херцег-Босну и политички зауставити живот у БиХ

38
0

Предсједник Хрватске сељачке странке (ХСС) и члан Предсједништва Хрватског народног сабора БиХ (ХНС) Марио Kараматић, рекао je како не вјерује да ће доћи до промјена Изборног закона БиХ и да је хрватске политичке странке “турски зулум” утјерао у ХНС.

Марио Kараматић, иначе десничар и бивши државни парламентарац, говорећи о предстојећем засједању ХНС-а, изнио је своје виђење тога шта ХНС треба одлучити. Kао највећи гријех хрватског народа у БиХ, истакао је избор званичника који “системски не раде свој посао”.

„Већ у овој години можемо направити савез хрватских општина и градова у БиХ, а потом савез жупанија. Некад давно тако је и настала Херцег Босна. Дакле, имамо ми шта радити ако нам се ради. У политичком смислу, данас Хрвати могу дословно зауставити живот у БиХ. Нека нам наметну и Kомшића и нову платформашку Владу ФБиХ, ми можемо све заблокирати. Нема разлога чекати нова прегласавања“, изјавио је.

У разговору за Подкаст Бура, Kараматић је рекао да су Хрвати организовали ХНС због, како је рекао, „свакодневног прегласавања Хрвата и наметања грађанске државе по узору на Слободана Милошевића“.

„ХНС ће постојати све док се не ријеши питање измјена Изборног закона. Након тога ће се тек моћи разговарати о другим темама, односно о оним стварима за које нису криви Бошњаци, ни било ко други“, рекао је.

Kараматић је говорио и о томе због чега је било какав модел промјена Изборног закона неприхватљив бошњачкој политици.

„Бошњачка политика је створила такву атмосферу, да сад не могу свом бирачком тијелу никако објаснити, због чега су пристали на промјене. Мислим да се сада неће успјети ништа направити. Ми унутар ХНС-а сада неке ствари морамо одлучити и кренути у неком правцу“, сматра он.

Рекао је како ни међу Бошњацима више нико не негира да је Kомшић изабран бошњачким гласовима за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, те да су Хрвати у политичком смислу опкољени и да се немају више гдје повући.

„У складу са међународним правом, ако је једна страна грубо преварена или оштећена, један народ има право тражити повратак на почетне поставке. Те поставке у нашем случају су Херцег Босна. Хрватска може поднијети такву апелацију“, рекао је Kараматић и додао да први корак у том смјеру треба бити одлука Хрватског народног сабора о покретању такве апелације.

Истакао је да преговори о реформи Изборног закона БиХ, још увијек трају само због тога што се Американцима нико не усуђује рећи, да од те реформе дословно нема ништа.

Избори ће се, како је рекао у сваком случају одржати, без обзира на то јесу ли или нису законити. Он је потврдио да ће ХСС засигурно поштовати сваку одлуку ХНС-а, па и евентуални неизлазак на изборе.

 

ИЗВОРПодкаст Бура
Претходни текстСутра облачно, локално уз слабе падавине
Сљедећи текстДодик: Ми смо против пролонгирања избора