Насловна Вијести Ковић трага за ријечима које су засметале политичком Сарајеву

Ковић трага за ријечима које су засметале политичком Сарајеву

19
0
Историчар и универзитетски професор из Београда Милош Ковић рекао је да је ангажовао адвоката након што му је забрањен улазак у БиХ и да је у току процес на чијем крају би требало да буде објелодањено које су његове ријечи засметале политичком Сарајеву.
За сада, према информацијама до којих је дошао, на терет му стављају деликт мишљења.

– Сасвим сигурно је деликт мишљења, односно спречавање слободе мисли и говора, што је једно од основних људских права. О томе се ради и остаје само да се утврди шта сам ја то изговорио и која је забрањена реч за политичко Сарајево, односно које су то забрањене мисли и идеје које су повезане са српском историјом – рекао је Ковић за Глас Српске.

Шта је то, пита, што српски историчари на смију да изговоре у Републици Српско, јер он, како је напоменуо, ионако не иде у Федерацију БиХ.

Ковић, који је гостујући професор на Универзитету у Источном Сарајеву, рекао је да не одустаје и да ће наставити са предавањима, али онлајн.

За понедјељак је најавио велико, заједничко обраћање студентима и омладини широм Републике Српске на даљину.

– Говорићу студентима из Источног Сарајева, Требиња, Бањалуке, Фоче, Приједора, Брчког. Биће то заједничко предавање за све, а слушаће га и они који нису баш моји студенти, захваљујући такозваном политичком Сарајеву – истакао је Ковић.

Према његовим ријечима, забрана уласка у БиХ је мотивисала многе младе људе да се удруже.

Он је истакао да нико не може да спријечи да његове књиге и идеје стигну до Срба, оцијенивши да ће њихов одјек само бити јачи.

– Ово је директна добра посљедица забране, а ја сам сигуран да ћу се веома брзо вратити – закључио је Ковић.

Гранична полиција је 12. марта забранила улазак у БиХ професору Милошу Ковићу уз образложење да „представља пријетњу по безбиједност БиХ“. Одлука о забрани дошла је из Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНесметано одвијање саобраћаја
Сљедећи текстОбиљежавање Дана сјећања на страдале у НАТО агресији; Памтити хероје који су улазили у неравоправне битке с агресором (ФОТО)