Насловна Вијести Обиљежавање Дана сјећања на страдале у НАТО агресији; Памтити хероје који су...

Обиљежавање Дана сјећања на страдале у НАТО агресији; Памтити хероје који су улазили у неравоправне битке с агресором (ФОТО)

19
0

Прошло је 23 године од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију. За 78 дана погинуло је између 1.200 и 3.000 људи.

Без дозволе Савјета безбједности УН, кориштена су убојита средства забрањена међународним конвенцијама. Авиони 19 чланица НАТО-а гађали су не само војне него и цивилне циљеве.

Дан сјећања на страдале у НАТО агресији биће обиљежен данас у Краљеву, а обиљежавању ће присуствовати предсједник Србије Александар Вучић.

Бањалука ће вечерас сиреном за узбуну и гашењем свјетала на објектима Градске управе и Банског двора симболично обиљежити 23. годишњицу НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију.

Ковачевић: Морамо памтити хероје који су улазили у неравоправне битке с агресором

На данашњи дан прије 23 године почела је НАТО агресија на Савезну Републику Југославију. Прије свих, пилоти Србије и војници на јужној граници државе на Кошарама и Паштрику показали су изузетну храброст. Један од тих јунака је ратни начелник Штаба прослављене 63. падобранске бригаде, пензионисани пуковник Видоје Ковачевић, који је био гост Јутарњег програма.

– Тог 24. марта био сам на својим редовним задацима на аеродрому у Нишу. Морали смо комплетна средства са којим је бригада располагала из мирнодобских услова размјестити на мање групе и прилагодити ратним дејствима – истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да је био велики изазов супроставити се најјачој сили сијета, НАТО саезу.

– Били смо ријешени да се боримо до посљедњег. Срце пилота као и падобранца је огромно. Нема веће светиње од одбране отаџбине. Иако су улазили у неравноправне битке у ваздуху, часно и поштено су извршавали своје обавезе, а неки од њих полетјели су у небо и посљедњи пут – прича Ковачевић.

Поручио је да је бригада успјела зауставити надирање албанских снага на граници, гдје је и сам тешко рањен.

– Комплетна лијева страна главе ми је била у крви од гранате. Захваљујући прибраности мојих војника, спашен сам – каже Ковачеић.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстКовић трага за ријечима које су засметале политичком Сарајеву
Сљедећи текстУ Српској рођене 22 бебе