Насловна Вијести Источно Сарајево Најава обиљежавања 26 година од егзодуса сарајевских Срба

Најава обиљежавања 26 година од егзодуса сарајевских Срба

29
0

У Источном Сарајеву ће сљедеће седмице бити биљежено 26 година од егзодуса сарајевских Срба.

У организацији Града Источно Сарајево и Kултурног центра Источно Ново Сарајево у уторак, 15. марта, од 19.00 часова предвиђена је Академија “Слобода кроз голготу”, као и изложба фотографија у Kултурном центру.

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске у сриједу, 16. марта, од 12.00 часова, биће служен помен на Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик”. Предвиђено је полагање вијенаца и обраћање званичника.

Истог дана биће служен парастос погинулим борцима у 13.00 часова у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Егзодус Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева, у цјелини припало ФБиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и Федерације БиХ, гђе су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске, одбранили домове, а онда су Илијаш, Грбавица, Илиџа, Рајловац, Хаџићи, Мрковићи, Нахорево и друга насеља у Дејтону припала Федерацији БиХ.

Сарајевски Срби су са собом понијели само најнеопходније ствари, а многи су се одлучили да премјесте посмртне остатке чланова породице.

На Сокоцу је формирано Војничко спомен-гробље “Мали Зејтинлик”, на које су пренесени посмртни остаци око 1.000 бораца Војске Републике Српске.

ИЗВОРфилтер/срна
Претходни текстУниверзитет у Источном Сарајеву за 30 година препознатљива институција у свијету (ВИДЕО)
Сљедећи текстУсвојен приједлог о укидању акциза: Гориво јефтиније 40 фенинга