Насловна Вијести БиХ Усвојен приједлог о укидању акциза: Гориво јефтиније 40 фенинга

Усвојен приједлог о укидању акциза: Гориво јефтиније 40 фенинга

256
0

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Приједлог закона о измјенама закона о акцизама у БиХ, којим се укидају акцизе на нафтне деривате у трајању од шест мјесеци.

Приједлога закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ по хитном поступку којим укидају акцизе у БиХ усвојен је са 31 гласом за, без против и једним суздржаним.

Ово је донесено као мјера борбе против раста горива које достиже рекордне износе на глобалном тржишту, али ланчано и других цијена производа. Гориво би сада требало бити јефтиније за 35 до 40 фенинга.

Одлуком су укинуте акцизе на дизел-гориво и остала плинска уља, петролеј, моторни бензин-безоловни, моторни бензин, лож-уље, течни нафтни плин за погон моторних возила, биогорива и биотечности.

По истеку 6 мјесеци, остављена је могућност Савјету министара БиХ да својом одлуком продужи за 3 мјесеца дефинисани износ акцизе.

Овим законом дефинисани износ акцизе за нафтне деривате на снази је шест мјесеци, након чега се износ акцизе враћа како је дефинисано Законом о акцизама у Босни и Херцеговини.

Да би ступио на снагу, потребно је да га потврди Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, а уколико се то деси доћи ће до пада цијена свих нафтних деривата.

 

ИЗВОРPD PS BiH/atvbl.rs/
Претходни текстНајава обиљежавања 26 година од егзодуса сарајевских Срба
Сљедећи текстУручена донација за Планинарски дом „Црвене стијене“ на Романији