Насловна Вијести Најбољи филм „Кода“

Најбољи филм „Кода“

33
0

Филм „Кода“ добио је Оскара за најбоље остварење на 94. додјели награде Америчке филмске академије.

На додјели је тријумфовао научнофантастични блокбастер „Дина“, који је освојио шест Оскара у категоријама за најбољи звук, музику, сценографију, монтажу, фотографију и визуелне ефекте.

Филм „Кода“ био је номинован у три категорије и освојио је награду и за споредну мушку улогу, адаптирани сценарио и најбољи филм.

Оскара за најбољу мушку улогу добио је Вил Смит за улогу у филму „Краљ Ричард“, а најбоља глумица је Џесика Честејн за улогу у филму „Очи Тами Феј“.

Најбољи редитељ је Џејн Кемпион за филм „Ноћ пса“, док је Кенет Брана освојио Оскара за најбољи оригинални сценарио за драму „Белфаст“.

Ариана Дубози је добила Оскара за најбољу споредну женску улогу у остварењу „Прича са западне стране“, а Трој Кадсур, глувонијеми глумац, за споредну мушку улогу у филму „Кода“.

Најбољи инострани играни филм је јапанско остварење „Повези ме“ чију режију потписује Рyсуке Хамагући.

Оскара за најбољи кратки играни филм добило је остварење „Дуг поздрав“.

Признањем за дугометражни анимирани филм награђено је остварење „Енканто: Магични свијет“, док је Оскар за кратки анимирани филм припао остварењу „Краљица кошарке“.

Најбољи дугометражни документарни филм је америчко остварење „Љето соула“ о културном фестивалу у Харлему.

На церемонији у Лос Анђелесу обиљежена су два јубилеја – 60 година филмске сторије о Џемсу Бонду и 30 година од настанка филма „Бијелци не умијеју да скачу“.

Френсис Форд Копола редитељ филма „Кум“ био је уз глумце Роберта Де Нира и Ал Паћина специјални гост церемоније поводом обиљежавања пола вијека од настанка култног остварења.

Ума Турман, Семјуел ел Џексон и Џон Траволта били су гости церемоније додјеле Оскара обиљежавајући 28 година од настанка филма „Петпарачке приче“ Квентина Тарантина.

Церемонију додјеле Оскара обиљежио је мали инцидент у којем је глумац Вил Смит ошамарио колегу Криса Рока, након што је поменуо његову супругу на сцени.

Гледаоци церемоније остали су запитани да ли је инцидент дио сценарија догађаја.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУскоро стиже прва количина ђубрива из Турске
Сљедећи текстОнлајн бесједа професора Милоша Ковића