Насловна Вијести Ускоро стиже прва количина ђубрива из Турске

Ускоро стиже прва количина ђубрива из Турске

26
0

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да у БиХ ускоро треба да буде допремљена прва пошиљка ђубрива из Турске од укупно 50.000 тона, а након тога и остатак.

Пашалић је напоменуо да је испоруку ђубрива БиХ из Турске договорио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, истакавши да, уколико она стигне у наредних мјесец дана, то неће створити проблеме овдашњим ратарима јер на домаћем тржишту постоје одређене количине ђубрива.

Говорећи о регресираном гориву за пољопривреднике у износу од 50 фенинфга по литру, Пашалић је нагласио да је Влада Српске од 2013. године издвојила готово 60 милиона КМ, те да ову мјеру користи близу 15.000 газдинстава.

„Уз све проблеме у вези са надлежностима у БиХ, могуће је дефинисати да пољопривредни произвођач сипа гориво које је ослобођено акцизе и путарина“, рекао је Пашалић за АТВ.

Према његовим ријечима, циљ би био, не да се плаћа разлика у цијени дистрибутерима горива, већ да пољопривредник сипа на пумпи јефтиније гориво.

Он каже да Влада Српске неће дозволити да се мљекарски сектор у Републици Српској уруши или поклекне.

Пашалић је рекао да Влада Српске и ресорно министарство желе да створе конкурентног домаћег произвођача, односно произвођача који квалитетан производ може да прода по нижој цијени.

„Он то може да уради ако примјењује нове технологије, ако има нови трактор и прикључке, знање, одређену пољопривредну површину и подршку државе“, рекао је Пашалић.

Министар каже да је у Српској повећано интересовање за капитална улагања у пољопривреди, без обзира на кризни период, што је изненадило и Владу Српске.

Пашалић каже да је то једна од најмоћнијих мјера које Влада Српске реализује у сектору пољопривреде јер подржава било какву инвестицију на фарми.

ИЗВОРсрна
Претходни текст„Пулс града“ 27.03.2022.
Сљедећи текстНајбољи филм „Кода“