Насловна Вијести Република Српска Најчешће грешке при резидби и ђубрењу воћа

Најчешће грешке при резидби и ђубрењу воћа

195
0

У фочанским воћњацима у току је зимска резидба воћа, која ће због кашњења прољећа потрајати до краја марта.

Дипломирани инжењер воћарства Зоран Ћосовић савјетовао је да је први корак у воћњаку чишћење површине испод крошње и уклањање заосталих плодова.

Он је навео да су на подручју општине Фоча најзаступљеније воћне врсте шљива, јабука и крушка, а најчешћи узгојни облик је вретенасти жбун, односно слободни узгојни облик.

Ћосовић је напоменуо да људи најчешће гријеше што све рамене гране близу дебла оголе до секундарних грана и воћка изгледа као велика метла, а правило је да што је ближе деблу плод воћке је бољи, крупнији.

Он је истакао да се резидба увијек врши на бочну грану, и то на доњу, која је ближе земљи, а не на ону која иде навише.

„Воћку не би требало пустити да буде виша од четири метра. Основна ствар је да се реже на бочну грану. То правило је и код шљиве и јабуке и крушке“, истакао је Ћосовић.

Са старих стабала аутохтоних врста воћака, наводи Ћосовић, потребно је уклонити имелу, која је полупаразит, и одсјећи све старе гране, а уколико је велики рез заштити калемарским воском или балегом. Он је додао да је циљ да нема великог губитка воде на ранама, јер би воћка могла да се осуши губећи влагу на том мјесту.

Ћосовић савјетује да је потребно са старих стабала узети калемарске племке и калемити их на дивљу подлогу да би се сачувале аутохтоне сорте јабуке.

Према његовим ријечима, људи гријеше и при ђубрењу, када набаце ђубриво код самог дебла, чиме се населе мишеви и други глодари, који ту презимљују, јер им је топло и оштећују коријен воћака при чему оне страдају.

„Зато говорим коме год одем, немојте никад ђубрити близу дебла, увијек одмакните један корак, па онда гдје има највише плодова спустите висак и доле тај појас треба ђубрити и окопати, а не око дебла гдје су крупне жиле, дебље. Гдје су корјенове длачице и гдје изнад има највише плода тај прстен треба ђубрити”, савјетовао је Ћосовић.

Потребно је рачуна водити и при куповини садница, а Ћосовић напомиње да је потребно куповати једногодишње саднице које су као оловка, а не саднице треће и четврте класе са читавом крошњом.

Према евиденцији општинског одсјека за пољопривреду, а на основу података које су пријавили пољопривредни произвођачи, на подручју општине Фоча, најзаступљенија је шљива са 200.000 стабала, затим крушка са 58.000, јабука 40.000 стабала, бресква 10.000, орах 3.000, дуња 150 стабала.

У 2021. години, јабука је у просјеку дала 50 килограма рода по стаблу, крушка 40, шљива 30, орах 20, дуња 15 и бресква пет килограма по стаблу

ИЗВОРсрна
Претходни текстНедопустиво спречавање слободомислећих интелектуалаца да говоре о истини
Сљедећи текстДодик у Бриселу: Престаните да нам помажете тако што нам правите проблеме