Насловна Вијести Источно Сарајево Недопустиво спречавање слободомислећих интелектуалаца да говоре о истини

Недопустиво спречавање слободомислећих интелектуалаца да говоре о истини

27
0

Професори и студенти Универзитета у Источном Сарајеву најоштрије осуђују одлуку о забрани уласка у БиХ професору Милошу Ковићу, и истичу да је недопустиво спречавање слободомислећих интелектуалаца да говоре о истини.

Овим поступком су, истичу професори и студенти Универзитета у Источном Сарајеву, припадници Обавјештајно-безбједоносне агенције /ОБА/ и Граничне полиције БиХ, без било каквог образложења, спријечили и укинули право на слободу кретања и изражавања као основних људских права.

У саопштењу Универитета је истакнуто да професор Ковић уважени интелектуалац и дугогодишњи гостујући професор овог Универзитета, те да ће одлука ОБА-е утицати на квалитет наставе јер ће студенти бити оштећени и ускраћени за изузетно квалитетан наставни процес када су у питању предмети на којима је професор Ковић одговорни наставник.

Професори Универзитета у Источном Сарајеву поручили су да колеги Ковићу пружају безрезервну људску и моралну подршку, те очекују од надлежних институција да пониште ову неосновану одлуку како би се наставило несметано одвијање наставног процеса и рада.

Гранична полиција БиХ је у суботу, 12. марта, на прелазу Вардиште забранила улазак у БиХ професору Ковићу уз образложење да „представља пријетњу по безбједност БиХ“.

Генерални директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Осман Мехмедагић тврди да је забрана уласка универзитетском професору Милошу Ковићу „донесена у складу са законом“, али и да је овај случај „један од хиљаде“.

Ковић је професор на Одјељењу за историју Филозофског факултета у Београду и гостујући професор Универзитета у Источном Сарајеву.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКакво нас вријеме очекује наредних дана?
Сљедећи текстНајчешће грешке при резидби и ђубрењу воћа