Насловна Вијести Обиљежавање 30 година од смрти 12 бањалучких беба

Обиљежавање 30 година од смрти 12 бањалучких беба

20
0

У Бањалуци ће данас бити обиљежено 30 година од смрти 12 беба које су преминуле усљед недостатака кисеоника 1992. године.

Код Споменика 12 беба на Новом гробљу у 10.00 часова биће служен парастос и положено 12 ружа.

Цвијеће ће у 11.00 часова бити положено цвијеће на Спомен-обиљежје „Живот“, поред зграде „Пошта Српске“, а у 11.15 часова предвиђено је обраћање званичника.

Обиљежавању ће присуствовати потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић и посланици Давор Шешић и Маринко Драгишић.

Овај догађај организује Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је смрт 12 беба усљед недостатка кисеоника у бањалучкој болници, чији је транспорт онемогућен због неразумијевања и нехуманости свјетских моћника, најгнуснији злочин у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, јер је почињен над немоћним, невиним новорођеним бићима.

Додик је истакао да у новијој историји сигурно није упамћен монстурознији злочин од овога и да се увијек постављају иста питања на која нема одговора – коме и зашто су била крива та недужна бића и какав је то ум који може дозволити да се због његове гнусне одлуке угасе тек започети животи?

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да одговорност за злочин над 12 беба искључиво сноси међународна заједница.

Лазић је напоменуо да је ова ароганција ублажена храброшћу пилота, а коначно прекинута акцијом Војске Републике Српске пробојем коридора живота, након чега је успостављена копнена веза са Србијом и омогућен транспорт неопходног кисеоника.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЕрдоган бијесан: Премијер Грчке за мене не постоји!
Сљедећи текстКоловози суви, без гужве на путевима