Насловна Вијести Обиљежавање Дана Четвртог батаљона Војне полиција Војске Републике Српске

Обиљежавање Дана Четвртог батаљона Војне полиција Војске Републике Српске

15
0

Удружење ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске /ВРС/ обиљежиће данас у Источном Сарајеву 50 година од формирања једнице и три деценије од када је Четврти батаљон Војне полиције стављен под команду ВРС.

Поводом обиљежавања Дана Четвртог батаљона војне полиције, у 11.30 часова биће служен помен за погинуле и умрле припаднике јединице, те положено цвијеће код споменика „Слава српском борцу“.

Прије пола вијека, 1972. године, формиран је 288. батаљон Војне полиције, тада као јединица под директном командом Сарајевске армијске области, који је био смјештен у сарајевској касарни „Виктор Бубањ“.

Јединица је 24. маја 1992. године, након вишедневне блокаде, а по ранијем споразуму ЈНА и Предсједништва БиХ, напустила касарну „Виктор Бубањ“ и измјештена је у касарну „Слободан Принцип Сељо“ у Лукавици.

Од људства које је приступило ВРС, 25. маја 1992. године формиран је Четврти батаљон Војне полиције, који је као приштапска јединица ђеловао у саставу Сарајевско-романијског корупса.

Kроз јединицу је прошло 409 бораца, а бројно стање се кретало од 130 до 200 припадника. За Републику Српску живот је положио 21 борац, а њих 30 је одликовано.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас сунчано и пријатно топло
Сљедећи текстУ Београду ,,Поворка сјећања“