Насловна Вијести У Београду ,,Поворка сјећања“

У Београду ,,Поворка сјећања“

9
0

У Београду ће данас бити организована „Поворка сјећања“ поводом снимања завршне сцене документарног филма „Свједок“ о доктору Зорану Станковићу.

Грађани из више од 25 општина и градова Републике Српске ће у јединственој колони српског страдања пјешке отићи од Вуковог споменика до Новог гробља, гдје ће у Алеји заслужних грађана одати почаст чувеном патологу, доктору Станковићу.

Прије „Поворке сјећања“ код Вуковог споменика у 12.15 часова биће одржана прес конференција.

Филм „Свједок“ се реализује у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, а режију потписује Денис Бојић.

Бојић је рекао раније да очекује да филм „Свједок“ пред публиком буде наредне године, а да ће му посебну вриједност дати архивски материјал и необориве чињенице о српском страдању.

Филм је заснован на документацији и свједочанствима доктора Станковића која се односе на његов боравак на простору БиХ за вријеме ратних дешавања. Нажалост, непосредно пред почетак снимања, Станковић је изненада преминуо.

Станковић је био специјалисте судске медицине са Војномедицинске академије који је током ратног периода урадио више од 7.500 обдукција на више од 50 масовних гробница и стратишта српског народа.

Први кадрови филма „Свједок“ снимљени су крајем прошле године у Београду.

Филм је сниман на локацијама масовних гробница гдје су извршени ратни злочини над српским народом – у Kравици, Мркоњић Граду, Броду, Шековићима и Зворнику.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбиљежавање Дана Четвртог батаљона Војне полиција Војске Републике Српске
Сљедећи текстОпрез, коловози мјестимично мокри и клизави