Насловна Вијести Почело гласање на предсједничким изборима

Почело гласање на предсједничким изборима

90
0

У Француској је почело гласање на предсједничким изборима, а кандидат крајње деснице Марин Ле Пен неочекивано угрожава наде актуелног предсједника Емануела Макрона да ће освојити други мандат.

Биралишта су отворена у 8.00 часова, а затварају се у 20.00 часова, када ће бити објављене и прве излазне анкете. Ови подаци су обично веома поуздани у Француској.

Макрон је до прије само двије седмице убједљиво водио у истраживњима захваљујући проевропским ставовима, активној дипломатији у вези са Украјином, снажном економском опоравку и слабостима подијељене опозиције.

Међутим, касно је ушао у кампању и одржао је само један велики предизборни скуп, за који његове присталице сматрају да није био довољан.

Поред тога, он се фокусирао на непопуларан план да подигне границу за одлазак у пензију и то му је оборило рејтинг, уз значајан раст инфлације.

Ле Пенова, позната као евроскептик, позвала је на посљедњем предизборном скупу у четвртак своје присталице да гласају и „поштено казне оне који су лоше владали и који то заслужују“. Она се посљедњих мјесеци у наступима фокусирала на трошкове живота.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПоледица у вишим предјелима и преко превоја
Сљедећи текстОбустављен саобраћај на путу Трново-Фоча