Насловна Вијести Полагање вијенаца на Малом Зејтинлику на Сокоцу

Полагање вијенаца на Малом Зејтинлику на Сокоцу

26
0

На Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу и у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији данас ће бити обиљежено 26 година од егзодуса 120.000 сарајевских Срба.

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић.

На Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу у 12.00 часова биће служен помен, положени вијенци и обраћање званичника, док ће у 13.00 часова бити служен парастос у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић указао је да у Сарајеву тренутно живи тек три одсто Срба, док их је прије посљедњег рата било 27 одсто, због чега се више не може говорити да је то мултиетнички град.

„Срби су сада у Сарајеву статистичка грешка и ово више није мултиетнички град. Зато се са највећим уважавањем морамо присјећати тешке жртве сународника“, рекао је Милуновић.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске, одбранили домове, а онда су Илијаш, Грбавица, Илиџа, Рајловац, Хаџићи, Мрковићи, Нахорево и друга насеља, према Дејтонском споразуму, припала ФБиХ.

Бјежећи из својих кућа и са имања сарајевски Срби су понијели само најнеопходније ствари, а многи су се одлучили да премјесте посмртне остатке чланова својих породица.

Прво су почеле појединачне ексхумације, а потом и организовано ископавање посмртних остатака и преношење на локацију данашњег Војничког спомен-гробља на Сокоцу, али и у друга мјеста источног дијела Републике Српске у која су избјегле њихове породице.

Војничко спомен-гробље на Сокоцу настало је у јануару 1996. године и у њему су сахрањени посмртни остаци око 1.000 бораца Војске Републике Српске.

Како је ово гробље уређено по узору на српско војничко гробље „Зејтинлик“ у Солуну, овај јединствени спомен-комплекс назван је „Мали Зејтинлик“ уз благослов Српске православне цркве.

У оквиру обиљежавања 26 година од егзодуса сарајевских Срба синоћ је у Културном центру Источно Ново Сарајево одржана академија под називом „Слобода кроз голготу“, као и изложба фотографија.

Вишедневни програм обиљежавања 26 година од егзодуса сарајевских Срба организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПовратак на татами са стилом: Стефан Мајдов вицепрвак Србије
Сљедећи текст,,Катера“ припрема нову пјесму