Насловна Вијести Источно Сарајево Промовисана књига “Како (ни)је пропао pокенрол у Србији“

Промовисана књига “Како (ни)је пропао pокенрол у Србији“

39
0

У Источном Новом Сарајеву рок новинар и публициста Душко Антонић представио је своју књигу „Kако /ни/је пропао рокенрол у Србији“, што је уједно била и прва промоција овог остварења у Републици Српској.

Антонић је након синоћње промоције изјавио за Срну да је овом књигом хтио да докаже да је рокенрол итекако жив.

Он каже да му је жеља била и да у цијелој причи да лични допринос у опстајању и живљењу рокенрола како у Србији и Републици Српској, тако и у остатку бивше Југославије.

„Оно о чему пишем у књизи не односи се само на Србију, иако је изравно везана листа за 100 најбољих албума, али слично се дешава и свим земљама бивше Југославије, која је иначе била по многима друга рок сцена у Европи и трећа на свету“, истакао је Антонић.

Антонић додаје да је Kњигу „Kако /ни/је пропао рокенрол у Србији“ спремао више од 20 година и састоји се из два дијела.

У првом дијелу, аутор сагледава како се распад Југославије одразио на рок културу. У другом дијелу књиге објављене су листе двадесет најбољих албума снимљених у Србији у периоду од 1992. до 2017. године које је сачинило 57 новинара, умјетника и културних аналитичара, укључујући и аутора књиге.

„Најтеже је било пронаћи издавача и издати књигу онако како сам желео да она изгледа. Док сам писао поједина поглавља, много штошта сам писао више за своју душу. Сама анкета и избор 100 најбољих албума ми је била најлепши и најлакши процес у суштини, јер данас то много лакше иде преко интернета, мејла. Свака појединачна листа ме радовала, јер сам волео да видим ко је кога како рангирао“, навео је Антонић.

Он је напоменуо да је најлакши начин да се дође до књиге тако што га заинтересовани могу пронаћи путем „Фејсбука“ и договориће се у вези свих детаља.

„Мени је драго што сам скоро све купце мојих књига упознао како преко друштвених мрежа, тако и на промоцијама, као што је ова у Источном Сарајеву“, истакао је Антонић.

Kњига је до сада промовисана у неколико градова Србије, а ово је било прво представање у Републици Српској, што Антонић истиче као посебно задовољство, додајући да га је позив организатора пријатно изненадио.

„Ово је најлепша промоција до сада, стварно сам пријатно изненађен, да не кажем да сам ганут и пријемом и срдачном атмосфером. У публици је било и доста млађе генерације, што ми посебно прија“, истакао је Антонић.

У рецензији књиге, Богомир Мијатовић написао је да је Антонићева књига најмање некаква топ листа најбољих српских албума у обухваћеном периоду и да је ово озбиљна социолошка студија, врхунски мастер рад, чак докторска дисертација о задатој теми.

„Kроз причу о српској рок музици аутор се дотакао и филма, позоришта, књижевности, медија, новинарства, дискографије, економије и политике: свега што је имало додирних тачака са рокенролом, самим тим и утицало на њега. Посебну пажњу је посветио односу медија према српском рокенролу, као и независним издавачима, без којих би се нашем року утро траг“, навео је Мијатовић у рецензији књиге.

Промоцију је организовала општинска управа Источно Ново Сарајево, а шеф Kабинета начелника општине Дејан Ромић, истиче да су лако остварили сарадњу са Антонићем који се радо одазвао позиву.

„Било је и једноставно и логично одабрати простор гдје ћемо организовати промоцију, а по посјећености можемо рећи и да је била успјешна. Зашто баш ова књига, па зато што сматрамо да немамо довољно садржаја који се тичу рок културе и промоција књига овог типа. Посљедња књига која је промовисана у нашем граду , а тиче се рокенрола, је била прије пет година“, истакао је Ромић.

Промоција књиге је уприличена синоћ у кафе бару „Њу фолдер“ /Неw фолдер/ у Источном Новом Сарајеву, гдје су посјетиоци уз дружење са аутором имали прилику и да купе књигу.

Душко Антонић је рођен у Београду 1953. године, гдје је завршио новинарство на Факултету политичких наука. Kроз три редакције у којима је био запослен и десетине са којима је сарађивао написао је хиљаде текстова, између осталог и о рокенролу. Ово му је укупно 27 књига из разних области, а трећа из области рок културе.

Између осталог, урадио је серијал од 30 емисија „Лексикон југословенске рок и поп музике“, осмислио и девет година организовао СВУРФ – СавскоВеначки урбан фест – фестивал културе за дјецу и омладину, а са Данилом Штрпцем написао и уредио књигу „YУ 100: најбољи албуми југословенске рок и поп музике“, која је објављена 1998. године.

ИЗВОРсрна, фото Headliner.rs
Претходни текстДоћи на скуп “Слобода“ и одупријети се насртајима на Српску
Сљедећи текстДанас кик бокс првенство Републике Српске у Источном Сарајеву