Насловна Вијести Путин: Спријечите бијег Александра Турчинова

Путин: Спријечите бијег Александра Турчинова

220
0

Руским трупама и обавјештајцима, наређено је да покушају да спријече бијег из Украјине бившег секретара Савјета за националну безбједност земље Александра Турчинова.

Наводи се да ће му бити суђено за ратне злочине и покретање рата у Донбасу.

У новембру је украјински предсједник Владимир Зеленски рекао да Турчинова сматра једним од одговорних за губитак Крима, додајући да је то његово мишљење.

Турчинов, шеф партије Европска солидарност, био је вршилац дужности предсједника Украјине од фебруара до јуна 2014, а затим је до 2019. био секретар Савјета за националну безбједност и одбрану. У статусу в.д у априлу 2014. као шеф државе наредио је почетак антитерористичке операције у Донбасу.

Турчинов је касније изјавио да је, посебно, у марту 2014. наредио украјинској војсци да употреби оружје на Криму, али га они нису послушали, а такође је рекао да је намјерно наредио бомбардовање аеродрома у Доњецку .

Русија је 24. фебруара покренула војну специјалну операцију за заштиту Донбаса. Предсједник Владимир Путин је рекао да је то урађено на захтјев Доњецке и Луганске Народне Републике. Према његовим ријечима, сврха операције је демилитаризација Украјине и трупама је наређено да елиминишу само војну инфраструктуру.

ИЗВОРhttp://srpskacafe.com/
Претходни текстМедведев: Санкције не значе ништа, операција иде до краја
Сљедећи текстЛукашенко о санкцијама: Страха нема, ресурсе имамо, умријети нећемо