Насловна Вијести Свијет Српске камионџије не могу да напусте Украјину: Борба за живот

Српске камионџије не могу да напусте Украјину: Борба за живот

234
0

Амбасадор Србије у Украјини Аца Јовановић укључио се уживо у програм ТВ Прве и рекао да је тренутно у Кијеву мирна ситуација.

„Управо се завршио полицијски час, пао је мали снијег, од јутрос се видјело неколико возила на улици“, рекао је он.

Највећи проблем тренутно су возачи камиона који се налазе на граничним прелазима према Румунији и Мађарској. Украјинци не дозвољавају да роба руског или бјелоруског поријекла напусти Украјину.

„Обраћали су нам се за помоћ, људи су огорчени због ситуације у којој су се нашли. Ми смо заједно са удружењем возача звали Привредну комору Србије, чинимо све што је у нашој моћи да пређу границу. Контактирали смо и Олександра Алексндрович и замолили да учини све са своје стране, путем својих канала, да возачи буду пуштени“, рекао је Јовановић.

Амбасадор је указао да је проблем што званичне институције у Кијеву не раде, и да не постоји начин да се некоме званично обрате.

„Сада је већ питање њихових живота“, додао је амбасадор.

Возачи имају одређене залихе хране и воде, али гориво им је на минимуму, јер се, због ратног стања, само по 20 литара може сипати на бензинским пумпама у Украјини. Према његовим ријечима, најмање 44 камиона је заробљено код прелаза Ђаково, затим још 30 на другом крају земље, као и додатних 100 камиона се враћају а који су кренули у Украјину. Такође, много је возача који су заробљени на појединачним паркинзима.

„Двије српске породице смо јутрос повезали, како би заједно кренули за Србију. Осим њих има још неколико породица које не желе да напуштају Украјину, осјећају се довољно безбједно“, рекао је Јованович.

„Јављају нам се неки људи који нам се никада нису јављали, и веома је тешко у тој ситуацији одговорити на њихове захтјеве“, објаснио је он.

Службеници Граничног прелаза Ђаково саопштили су да возачи држављани Србије и других земаља који управљају возилима, могу да изађу из Украјине, али не и возило које превози робу намијењену Русији и Бјелорусији.

 

ИЗВОРB92
Претходни текстНајљепше је скијање у марту – Шта ће Јахорина понудити скијашима?
Сљедећи текст„Наш мозаик културе и традиције“ 4. марта у Палама