Насловна Вијести Република Српска У Шековићима сутра снимање филма “Свједок“

У Шековићима сутра снимање филма “Свједок“

191
0

Становници Шековића позвани су да сутра у што већем броју присуствују снимању кадрова документарног филма „Свједок“, режисера Дениса Бојића, посвећеног ратном путу доктора Зорана Станковића и његовом боравку током рата у Републици Српској и БиХ.

Окупљање грађана је код спомен-собе у Шековићима сутра од 8.30 часова.

Подршку снимању филма пружиће локална заједница и начелник општине Миладин Лазић, који је позвао грађане да у што већем броју присуствују снимању и да за ову прилику обуку тамнију одјећу.

Патолог Зоран Станковић са Војно-медицинске академије у Београду је током ратова деведесетих година прошлог вијека обавио око 7.500 обдукција и идентификација настрадалих српских цивила и војника од Хрватске, преко БиХ до Kосова и Метохије.

Филм „Свједок“ првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима доктора Станковића која се тичу његовог боравка на простору БиХ за вријеме ратних дешавања. Нажалост, непосредно пред почетак снимања, доктор Станковић је изненада преминуо.

Овај филм ће заједнички реализовати Радио-телевизија Републике Српске и Центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица, с акцентом на биографији, свједочењу и архивској грађи најпознатијег српског патолога.

Први кадрови филма „Свједок“ снимљени су крајем прошле године у Београду.

Предвиђено је да филм буде сниман на пет локација масовних гробница, гдје су извршени ратни злочини над српским народом – у Kравици, Мркоњић Граду, Броду, Шековићима и Зворнику.

ИЗВОРсрна, фото Патриоте Српске
Претходни текстЉевнаић: Остварили смо историјске рекорде у пословању
Сљедећи текстИспаљено 200 ракета на Доњецк