Насловна Вијести Вучић: Нимало наивне идеје да се Косово хитно прими у НАТО

Вучић: Нимало наивне идеје да се Косово хитно прими у НАТО

184
0
Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да идеја за хитан пријем Косова у НАТО није потекла из Приштине, него од албанских лобиста, те оцијенио да је циљ да четири земље ЕУ признају такозвано Косово, као и да се Србија стави пред свршен чин.

– Не могу у овом тренутку да процијеним колико је реална опасност, али свакако нимало наивна ситуација за нас – рекао је Вучић.

Вучић је рекао новинарима у Крагујевцу да је за идеју и могућност да такозвано Косово постане члан НАТО-а чуо од српских обавјештајних служби прије седам мјесеци.

– То није идеја Косова, него неких албанских лобиста, између осталог и у САД. Њима је то важно, јер желе тиме да натјерају четири земље ЕУ које су чланице НАТО-а да признају независност Косова. То је лагани изговор за дио неких земаља да то прихвате и кажу – морамо јер немамо други излаз – рекао је Вучић.

Друго, додао је он, то је покушај стављања пред свршен чин Србије, јер тиме неко жели да каже – „само сте ви остали да признате независност и немате избора“.

Он је рекао да ма колико год држава да призна Косово и шта год неко радио, и без обзира на притиске и уцјене, Србија ће, за разлику од њих, да се придржава међународног права, Повеље УН и поштовања територијалног интегритета међународно признатих земаља и у складу са тим се понашати.

Вучић је рекао да су за њега ови дани, од када је избила криза око Украјине, буквално као ноћна мора и најтежи у његовом професионалном раду, те да је у разговору са европским званичницима чуо све примједбе и критике и притиске какве у задњих десет година никада није доживио.

– Ситуација је ужасно тешка, ја не памтим овакав период. Да парафразирам – година прође, а дан никако. Дан ми је као година дуг. Остарио сам у претходна три дана као претходних 10 година. Али, ми имамо позицију наше државе и колико год и како год будемо могли чуваћемо позицију наше земље – рекао је Вучић.

Што се тиче потребе неких људи да се иживљавају над Србијом, као што је шведски дипломата званичник Карл Билт који је рекао да је ставом о Украјини Србије себе дисквалификовала за чланство у ЕУ, Вучић је рекао да то много више говори о њима, пошто нису у стању да ураде било шта некоме ко је већи и снажнији од Србије.

– Честитам Билту, успио је у животу – рекао је Вучић.

Када је ријеч о хибридном рату против Србије, Вучић је навео примјере лажних вијести поводом трансапрента везаног за филм „Маратонци трче почасни круг“ са јучерашње утакмице на „Маракани“, затим измишљеног авиона који је из Србије послат по секретара руског Савјета безбједности Николаја Патрушева, те лажних вијести да Србија не подржава територијални интегритет Украјине.

– Зашто би се радовали да неко буде успјешнији, што да се радују нашем успјеху? Све што могу да ураде против Србије урадиће из дела региона, гдје мисле да су завршили посао са Србијом, ушли у ЕУ, НАТО. Само ми је невјероватно да тешку ситуацију у Украјини користе само за напад на Србију. Бар три земље у окружењу ничим се друго не баве – рекао је Вучић.

Он је поновио да је Србија за поштовање међународног права и не може ни на који начин да подржи напад на Украјину.

Што се тиче најаве да се Њемачка додатно наоружава са сто милијарди евра, он је рекао да Нијемци имају најразвијенију одбрамбену индустрију у Европи и са 100 милијарди евра биће најснажнија армија у Европи.

– На нас викну када уложимо 500 до 600 милиона евра. Честитам Нијемцима ако имају толико новца, 100 милијарди евра. То потпуно мијења све на европском нивоу – рекао је Вучић.

Вучић је данас у Крагујевцу присуствовао церемонији обиљежавања почетка радова на изградњи нове фабрике компаније „Вакер Нојсон“, која се бави производњом грађевинских машина и цјелокупне машинске опреме која је потребна у грађевинској индустрији.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДепозити грађана у свим банкама су сигурни, не пријети пропадање ни Сбербанке
Сљедећи текстДодик: Остајемо неутрални; Нећемо се прикључити било каквим санкцијама