Насловна Вијести Регион Вучић уручио Орден Цвијановићевој: Не постоји већа част од оне које може...

Вучић уручио Орден Цвијановићевој: Не постоји већа част од оне које може указати братска Србија

167
0

Предсједник Србије Александар Вучић данас је, поводом Дана државности – Сретења, уручио Орден Републике Србије на ленти предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Српске.

Орден је предсједнику Српске уручен на свечаности у Палати Србија у Београду.

Ово одликовање раније су добили бројни званичници из држава региона, Европе и свијета.

Орден се додјељује указом предсједника Србије у специјалним приликама. У првом степену на великој огрлици предсједницима или суверенима држава, а у другом степену на ленти предсједницима држава или влада.

Жељка Цвијановић истакла је да за једног политичара, представника грађана и институција Републике Српске не постоји већа част, нити признање, од онога које му може указати братска Србија.

Након што јој је предсједник Србије Александар Вучић додијелио Орден Републике Србије на ленти, Цвијановићева је навела да ће ово високо одликовање носити с огромним поносом.

-Наравно, додатно обавезује и овај величанствени повод, Дан државности Србије, који је у себи сабрао најславније слободарске традиције, као и модерне, уставотворне тековине српског народа – поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да јој је предсједник Србије указао велику част, те да понос који осјећа не припада само њој, већ подједнако свим грађанима Републике Српске, чија је љубав према Србији неизмјерна.

-Јер и за њих је ово високо одликовање потврда наших нераскидивих веза, али и сарадње која је данас и конкретнија и садржајнија него што је била икада у прошлости. Поносна сам и што сам имала могућност да, раније као предсједник Владе, а данас као предсједник Републике, учествујем у креирању и реализацији многих наших заједничких пројеката – нагласила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што су заједнички планови за будућност амбициозни, јер предстоје многи заједнички пројекти, како у области саобраћајне инфраструктуре, тако и енергетике.

-Увјерена сам да будућност у нашој регији припада онима који су посвећени сарадњи, уклањању баријера, економском развоју и инфраструктурном повезивању, а не онима који опструишу и блокирају развојне пројекте – навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је Србији и њеним грађанима пожељела стабилан развој и успјешну будућност, у којој ће и даље имати лидерску позицију у регији.

-Али желим јој и будућност у којој ће очување Републике Српске остати један од најважнијих националних приоритета –  додала је Цвијановићева.

Централна свечаност обиљежавања Дана државности Србије – Сретења одржана је претходно у Орашцу у присуству највиших званичника Србије и Републике Српске.

Дан државности обиљежава се у знак сјећања на два важна догађаја из историје Србије која су се десила на Сретење, 15. фебруара – почетак Првог српског устанка 1804. и проглашење Сретењског Устава 1835. године.

Свечаност у Палати Србија је започела химном Србије, а Вућић уручује 88 одликовања за нарочите заслуге које су појединци и институције остварили за Србију у областима јавних, привредних, просветних, културних, спортских и хуманитарних делатности.

Ордење Републике Србије на ленти, осим Цвијановићеве, добио је и предсједник Републике Анголе Жоао Мануел Гонсалвеш Лоренсо, а орден српске заставе првог степена уручује се Милану Кнежевићу, народном посланику Скупштине Црне Горе, као и митрополиту Илариону Алфејеву, који је и предсједник одсјека за спољне послове Руске православне цркве.

За заслуге током мандата у својству Специјалног представника Генералног секретара УН за бившу Југославију 1994-1995, орден српске заставе другог степена добија Јасуши Акаши.

Тим орденом награђује се и генерал-мајор Џон Херис који је командант Националне гарде Охајо и председник „Еуроџаст“ Ладислав Хамран.

Дина и Јован Рајс, познати интелектуалци у Шведској у борби против антисемитизма и одржавања културе сјећања на Холокауст из Другог свјетског рата награђује се орденом српске заставе трећег степена.

Манастир свети Прохор Пчињски одликован је Сретењским орденом првог степена.

Некадашњи високи државни и партијски функционер који је као предсједник Председништва Србије 1984. године међу најзаслужнијима за наставак изградње храма на Врачару награђује се Сретењским орденом првог степена.

Српско љекарско друштво, Српско народно позориште у Новом Саду, Народно позориште Ниш, Народоно позориште Ужице, Галерија Матице српске, Српска књижевна задруга, Српска читаоница у Иригу, добијају, такође, Сретењски орден првог степена. И предсједник Скупштине АП Воводине Иштван Пастор награђен је Сретењским орденом првог степена.

Клиника за пулмологију КЦ Србије, која постоји 90 година, добија Сретењски орден трећег степена.

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић награђује се Сретењским орденом трећег степена.

Предсједнику фондације Халијард Џону Капелоу, Вучић уручује орден Карађордеве звијезде првог степена.

Представник Српске дијаспоре на Кипру Станислав Јанковић, представник Српске дијаспоре у Швајцарској Мићо Вукић и представник Српске дијаспоре у САД Бранко Тупањац добијају ордење Карађорђеве звијезде трећег степена.

Тим орденом биће награђена и Сенка Цревар, запослена у О.Ш. „Гвозд“ у Вргинмосту, учитељица српског језика и културе и обавља дужност в.д. равнатеља књижнице и читаонице „Симо Мраовић Гвозд“.

Холивудски глумац Џони Деп награђује се Златом медаљом за заслуге. Међу награђенима Златном медаљом за заслуге су и продуцент Рем Бергман, КСТ, истакнути преводилац, новинар и педагог за јапански језик и књижевност мр Хироши Јамасаки Вукелић, српски историчар и политицар Предраг Марковић.

Сребрну медаљу за заслуге добија дугогодишњи фотограф „Тањуг-а“ Раде Прелић.

Постхумно ће бити одликовани генерал Вељко Раденовић, кошаркашки тренер Душан Дуда Ивковић, пијаниста и бивши директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, књижевник Радован Бели Марковић, модна креаторка Мирјана Марић, пјевач Маринко Роквић, пјевацица Мерима Његомир, глумац Ненад Ненадовић и новинар Мирослав Лазански.

ИЗВОРСрна, Танјуг
Претходни текстТужилац: Адвокат оптуженог без дозволе присуствовао прегледу аута убијеног Крунића
Сљедећи текстСлавко Јовичић Славуј постхумно одликован медаљом за храброст „Милош Обилић“