Насловна Најновије Американци прије 65 годинa „изгубили“ нуклеарну бомбу, која до данас није пронађена

Американци прије 65 годинa „изгубили“ нуклеарну бомбу, која до данас није пронађена

169
0

На данашњи дан 5. фебруара 1958. године, Ваздухопловне снаге САД-а изгубиле су нуклеарну бомбу у водама близу обале Џорџије.

Инцидент се догодио када се бомбардер Б-47, који је био на путу из зрачне базе Хоместеад на Флориди према прекоморској бази, сударио с борбеним авионом Ф-86.

Инцидент се догодио изнад града Савана, а бомбардер Б-47 је био тешко оштећен, те је посада тражила одобрење да испусти бомбу, како се не би активирала приликом присилног слијетања. Бомба је испуштена у море, али посада касније није могла одредтити тачну локацију.

Ријеч је било о хидрогенској бомби Марк 15, која је била једна од првих врста нуклеарног оружја које су развиле САД. Бомба је дизајнирана да има снагу од 1,7 мегатона, или еквивалент од 1,7 милиона тона ТНТ-а, што је чинило најмоћнијим оружјем свог времена.

Губитак бомбе изазвао је велику забринутост и покренута је акција потраге, како би се лоцирала и пронашла. Војска САД-а и неколико цивилних агенција, укључујући Kомисију за атомску енергију, удружили су снаге како би пронашли бомбу и спријечили потенцијалну катастрофу. Потрага је трајала неколико мјесеци, а у њој је учествовало више од 4.000 људи те неколико бродова, авиона и подморница.

Упркос опсежним напорима, бомба никада није пронађена и до данас се не зна гдје се налази. Инцидент је касније службено класифициран као „Сломљене стријеле“, израз који се користи за описивање несреће с нуклеарним оружјем која није резултирала испуштањем радиоактивног материјала.

Губитак нуклеарне бомбе 1958. године је додатно нагласио опасности које представља нуклеарно оружје и потребу за сталним опрезом у заштити таквих направа. Инцидент је такођер послужио као позив на узбуну америчкој војсци и довео је до развоја строжијих сигурносних протокола и процедура, како би се осигурало да се сличан инцидент никада више не догоди.

ИЗВОРKlix, Фото: Wikicommons
Претходни текстМарина освојила европску бронзу!
Сљедећи текстИзлазност за девет одсто већа него на референдуму за опозив начелника