Насловна Најновије Америка поново позвала Приштину да одгоди примјену одлуке о укидању динара

Америка поново позвала Приштину да одгоди примјену одлуке о укидању динара

84
0

Сједињене Америчке Државе /САД/ су разочаране и противе се плану Приштине да настави са примјеном одлуке о забрани страних валута, укључујући и српски динар, и поново су позвале Приштину да одгоди примјену те одлуке, наведено је из Стејт департмента.

Америка је позвала Приштину да одгоди примјену одлуке, док процедуре не задовоље европске стандарде, а становници не буду довољно информисани о начину на који ће транзиција бити спроведена.

„Одлука је објављена без одговарајуће припреме и консултације. Ова акција није у сагласности ни са обавезом Косова, преузетом из дијалога под покровитељством ЕУ, да спроводи мере које утичу на добробит српске мањинске заједнице. Многи грађани Косова сада не знају како да плаћају рачуне или да примају пензије“, истакли су из Стејт департмента.

Вашингтон напомиње да је од власти у Приштини тражио да објасне какав ће проблем таква одлука да ријеши и да ли је то уопште потребно, али да није чуо адекватан одговор, преноси РТС.

Поручено је да добра владавина и добри међународни односи траже вријеме за процјену посљедица и да се размотре перспективе и консултује са другима о могућим рјешењима.

„Посљедица ове одлуке и сличних једностраних акција, ограничава опције САД као заступника Косова у међународној арени“, наведено је из Стејт департмента.

Привремене приштинске институције, активирале су данас уредбу о укидању динара на Косову и Метохији.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстБања Лука: Градски парламент без кворума
Сљедећи текстПомоћник америчког државног секретара О’ Брајен стигао у Сарајево