Насловна Најновије Помоћник америчког државног секретара О’ Брајен стигао у Сарајево

Помоћник америчког државног секретара О’ Брајен стигао у Сарајево

119
0

Помоћник америчког државног секретара Ентонија Блинкена за европске и евроазијске послове Џејмс О,Брајен, стигао је вечерас у Сарајево, сазнаје Кликс.ба.

Он је авионом слетио на Међународни аеродром Сарајево око 20 часова, а након тога се упутио у центар града, гдје ће одсјести. Дочекао га је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи.

О’Брајен ће сутра имати бројне састанке, између осталих са члановима Предсједништва БиХ и Савјета министара.

О’Брајен у БиХ долази у тренутку важних политичких процеса, али и својеврсне неизвјесности у процесу борбе БиХ да у марту добије зелено свјетло за почетак преговора о чланству у Европску унију.

Блинкенов помоћник стиже у новој улози, коју је преузео у октобру прошле године, као особа задужена за европске послове у име САД-а.

Ријеч је о дипломати који несумњиво познаје домаће прилик, а само у посљедњих неколико мјесеци, више пута је коментарисао одређене процесе у БиХ.

О’Брајен долази у јеку појачаних америчких критика ка лидеру ХДЗ-а Драгану Човићу, прије свега због његовог блокирања градње Јужне гасне интерконекције.

Прије њега, БиХ су у различитим улогама претходних година посјећивали Габријел Ескобар, Метју Палмер и Дерек Чоле, али већег заокрета у америчком приступу није било.

Прије садашње улоге, О’Брајен је обављао функцију координатора за политику санкција Стејт Департмента.

Поред О’Брајена данас су у посјети Сарајеву и највиши војни званичника НАТО-а Роб Бауер и чланови Сјеверноатлантског савјета (НАЦ). Сјеверноатлантски савјет (НАЦ) је главно тијело за доношење политичких одлука унутар НАТО-а.

ИЗВОРКликс.ба
Претходни текстАмерика поново позвала Приштину да одгоди примјену одлуке о укидању динара
Сљедећи текстХамилтон прелази из “Мерцедеса“ у “Ферари“