Насловна Најновије Гогановић: Хелез не познаје довољно законске процедуре

Гогановић: Хелез не познаје довољно законске процедуре

54
0
Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да министар одбране Зукан Хелез не познаје довољно законске процедуре, те да ће му као замјеник министра добронамјерно објаснити да министар и замјеници министра одбране немају законску могућност да упуте припаднике Оружаних снага БиХ на границу.
 

Реагујући на изјаве Хелеза да ће у случају нарушавања територијалног интегритета и суверенитета послати припаднике Оружаних снага на, како је рекао, државну границу, Гогановић је рекао за Срну да ће у складу са Законом о одбрани и Уставом БиХ заштитити углед и цјеловитост система одбране и мултиетничких Оружаних снага БиХ од свих, па чак и од самог министра одбране, те поново позвао Хелеза да престане користити систем одбране за личну политичку промоцију.

Гогановић је појаснио да кретање људских и материјалних ресурса изван војно-контролисаних подручја мора одобрити Предсједништво БиХ, као врховни командант Оружаних снага, и то искључиво консензусом што је прецизно дефинисано Законом о одбрани и Уставу БиХ.

– Жао ми је што колега Хелез, као министар одбране, не познаје довољно законске процедуре и пподсјетио бих да сваки припадник Оружаних снага који би без одлуке Предсједништва БиХ, а по наређењу министра напустио касарну учинио тешко кривично дијело, а министар би се чак могао довести у везу са покушајем државног удара и стварања паравојних формација које нису у складу са Законом о одбрани – истакао је Гогановић за Срну.

Он је упитао на основу којих обавјештајних и безбједносних података Хелез најављује пријетњу из сусједне Србије и оцијенио да овакве изјаве министра одбране не доприносе стабилности регије, као и Балкана у цијелини.

– За разлику од колеге Хелеза, ја ћу радити на изградњи добросусједских односа са Србијом, Хрватском и Црном Гором, јер они доприносе стабилности цијеле Европе. Сарадња са свим нашим партнерима је од кључне важности у изазовним временима – констатовао је замјеник министра одбране Александар Гогановић.

 
 
ИЗВОРртрс
Претходни текстЦвијановић: Док озбиљне државе дјелују превентивно, у Сарајеву затварају очи пред терористичком пријетњом
Сљедећи текстАНСА објавила зашто и за када је одгођено гласање о резолуцији о Сребреници