Насловна Најновије АНСА објавила зашто и за када је одгођено гласање о резолуцији о...

АНСА објавила зашто и за када је одгођено гласање о резолуцији о Сребреници

82
0
Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници, које је првобитно било заказано за 2. мај, одгођено је и неће се догодити прије 6. маја, објавила је италијанска агенција АНСА позивајући се на сазнања из дипломатских извора у УН.
 

Извори наводе да ново одлагање проистиче из неуспјеха да се финализира коначан текст документа.

Агенција подсјећа да је ово друго одгађање у вези са резолуцијом.

Руководство Србије и Републике Српске снажно се противи резолуцији о Сребреници коју је предложио стални представник БиХ у УН Златко Лагумџија без сагласности Предсједништва БиХ, а које су подржале Њемачка и друге велике силе Запада.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.

 
 
ИЗВОРртрс
Претходни текстГогановић: Хелез не познаје довољно законске процедуре
Сљедећи текстДвоје повријеђених у експлозији у фабрици ракета у Лештанима