Насловна Вијести Република Српска Без блокаде пута Фоча-Гацко, у понедељак протестна шетња

Без блокаде пута Фоча-Гацко, у понедељак протестна шетња

127
0
Радници Националног парка „Сутјеска“, који су у генералном штрајку, нису добили одобрење од полиције да блокирају магистрални пут Фоча-Гацко, јер је то правац од виталног значаја, а алтернативног пута нема, те за понедјељак, 27. марта, најављују протестну шетњу од Управне зграде до ресторана „Комлен“.

 

Блокада је била најављена за данас у 11.55 часова, а предсједник Штрајкачког одбора Драгомир Дракул изјавио је новинарима да их је полиција спријечила у тој намјери.

„Јутрос смо упознати да ћемо бити спријечени“, рекао је Дракул.

Након што су седам дана једночасовним штрајком упозорења тражили испуњење захтјева о исплати заосталих плата, до чега није дошло, радници „Сутјеске“ су од јуче у генералном штрајку.

Он је нагласио да радници Националног парка „Сутјеска“ немају ништа ни против кога и да само траже своја права.

„Наши захтјеви су исплата децембарске плате из прошле године, јануарске и фебруарске плате из ове године, затим прескочене фебруарске плате из 2020, као и разлике од 10 и 20 одсто у платама из јуна и јула 2021. године“, подсјетио је Дракул.

Он је истакао да је Штрајкачки одбор упутио захтјеве директору, Управном одбору, ресорном министру, Влади Републике Српске и осталим институцијама.

Дракул је навео да је ресорни министар упознат о захтјевима радника, те их једним дијелом оправдава, а дио кривице пребацује на менаџмент.

„Један од наших захтјева је да се нађе трајно рјешење за финансирање Националног парка `Сутјеска` на начин да наша транша покрије бруто плате запослених или да нас пребаце на трезорско пословање“, рекао је Дракул.

Члан Штрајкачког одбора Марко Бурсаћ каже да су радници „доведени на праг егзистенције“.

„Да ли је било неких проневјера или не, у то не улазимо, постоје надлежне институције. Тешко преживљавамо, долазе рате, рачуни, доведени смо на праг егзистенције“, упозорио је Бурсаћ.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник рекао је јуче Срни да ће ресорно министарство сачекати налаз финансијске ревизије у Националном парку „Сутјеска“ који ће предочити Влади и након тога системски ријешити проблем рада овог предузећа.

Випотник је истакао да ће након налаза финансијске ревизије у овом предузећу, Влади Српске предложити и санкционисање одговорних у менаџменту – и то не само смјеном, већ и подношењем кривичних пријава.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстУницеф: Ђаци из Српске и ФБиХ у Лакташима представили награђене пројекте
Сљедећи текстРегионални центар Источно Сарајево Института за јавно здравство 30 година у служби здравља, РТВИС, 23.3.2023. (ВИДЕО)