Насловна Најновије Билећа: Велико интересовање за опрему из Мађарске

Билећа: Велико интересовање за опрему из Мађарске

195
0

Пољопривредници у Билећи, показали су велико интересовање за набавку пољопривредне опреме, за коју треба да плате само 30 одсто њене вриједности, у оквиру програма подршке Владе Мађарске, речено је данас на представљању ове опреме.

„Ово је огромна помоћ за људе који имају вољу за рад, јер купити нешто за само 30 одсто вриједности производа много значи“, рекао је Роберт Фодор из бањалучког предузећа „Агробос“, које је у Билећи представило производе у оквиру програма са Мађарском.

Према његовим ријечима, у Билећи се данас око 30 пољопривредних произвођача интересовало за ту опрему, највише пчелари, али и остали.

„У понуди имамо чак и трактор, за који би, на примјер, пољопривредник требало да издвоји око 9.200 евра, а остало дотира Влада Мађараске“, појаснио је Фодор и додао да та фирма нуди више од 700 производа за пољопривреду, сточарство, прераду воћа, пчеларство.

Фодор је навео да се програм реализује посредством Фондације за одрживи развој „Прогресус“, а „Агробос“ је једна од фирми која нуди ту опрему.

Он је подсјетио да пољопривредници у Српској у оквиру тог програма треба да издвоје само 30 одсто вриједности жељене опреме, а остатак средстава даје мађарска Ввлада.

„Пољопривредни произвођачи и прерађивачи на други јавни позив за додјелу те пољопривредне опреме могу да се пријаве до 4. новембра, а очекује се да ће резултати тог другог круга програма бити објављени крајем фебруара“, напоменуо је Фодор.

Фодор је навео да ће пољопривредну опрему, након Билеће, представити и у Гацку, а сутра у Фочи, потом у Рогатици, на Сокоцу, Хан Пијеску и у Бијељини.

Презентација и излагање пољопривредних машина одржано је на платоу испред билећке Спортске дворане „Тијана Бошковић“.

Програм додјеле бесповратних средстава за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње у оквиру подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској договорили су раније предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Мађарске Виктор Орбан.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПријављене преваре на штету правних лица у БиХ, једно оштећено за милион евра
Сљедећи текстНа Сарајевско-романијској регији повећан број обољелих од мултипле склерозе