Насловна Најновије Битлси објавили своју посљедњу пјесму „Now And Then“

Битлси објавили своју посљедњу пјесму „Now And Then“

196
0

Најутицајнији рок и поп састав свих времена Битлси (Беатлес) објавио је данас своју посљедњу пјесму „Now And Then“, насталу на основу старог демо снимка Џона Ленона.

– Ето, Џонов глас, кристално чист. Прилично је емотивно. Сви свирамо овдје, и то је истински снимак Битлса. Мислим да је узбудљиво у 2023. години радити музику Битлса и објавити нову пјесму коју јавност није чула – поручио је Пол Макартни.

Ленонов син Шон Оно Ленон је истакао да је невјероватно дирљиво чути четворицу ливерпулских Буба заједно, свих ових година од како је његов отац отишао.

– То је посљедња пјесма коју су мој отац, Пол, Џорџ и Ринго урадили заједно. То је као временска капсула и осећај је као да је тако и требало да буде – оцијенио је Оно Ленон.

Пјесму је Ленон компоновао и снимио још седамдесетих као демо пјевајући и пратећи се клавиром, а сада су је довршили басиста Макартни и бубњар Ринго Стар, уз помоћ ранијег доприноса гитаристе Џорџа Харисона (1943-2001).

Након распада Битлса 1970. године, и смрти Ленона, Макартни, Харисон и Стар су окупили 1994. године за документарну серију и албуме „Anthology 1,2,3“, на којима су бројним необјављеним архивским снимцима додали нове пјесме „Real Love“ и „Free As a Bird“.

Пјесме су настале као стари Ленонови демо снимци, које су тројица Битлса дорадили за „Anthology“ пројекат, док се од треће „Now And Then“ тада одустало због техничких ограничења снимка.

За потребе документарне серије о Битлсима „Get Back“ (2021) редитељ Питер Џексон и његов тим су употријебили нову технологију раздвајања звука, што је отворило могућност да се сада ипак заврши рад на „Now And Then“.

– Пол и Ринго су се 2022. године спремили да доврше пјесму. Поред Џоновог гласа, ‘Now And Then’ укључује електричну и акустичну гитару коју је 1995. снимио Џорџ, нову бубњарску дионицу Ринга, као и бас, гитару и клавир Пола – саопштили су Битлси.

Како је наведено, Макартнијево свирање клавира се поклапа са Леноновим, а басиста је додао и слајд гитару надахнут Харисоновим начином свирања, док су басиста и бубњар додали и пратеће гласове.

Џајлс Мартин, син продуцента Битлса Џорџа Мартина, је са Макартнијем и Беном Фостером написао аранжмане за гудаче, а у снимак су убачени и пратећи гласови из песама Битлса „Here, There And Everywhere“, „Eleanor Rigby“ и „Because“. Продуценти „Now And Then“ су Џајлс Мартин и Макартни.

– Ово је нешто најближе томе као да имамо Џона у истој просторији, тако да је било врло емотивно за све нас – поручио је Стар.

Харисонова удовица Оливија Харисон је подсјетила да је њен супруг након неколико дана у студију 1995. године сматрао да су техничке потешкоће непремостиве и тада закључио да је немогуће постићи са снимком одговарајући стандард.

– Да је (Џорџ) овдје данас сигурно би се пуног срца придружио Полу и Рингу да заврши снимање ‘Now And Then’ – поручила је Харисон, у своје и име сина Данија Харисона.

„Now And Then“ је поред јутјуба и дигиталних платформи данас објављена и као сингл са двоструком а страном, заједно са „Love Me Do“, првом објављеном песмом Битлса 1962. године. „Now And Then“ ће се наћи и на реиздању чувене компилације „The Red Album“ i „The Blue Album“ из седамдесетих година, која ће се појавити 10. новембра.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстУспјешна љетна туристичка сезона Ски центра Равна планина и припреме за зиму (ВИДЕО)
Сљедећи текстИздато упозорење на јак вјетар и невријеме