Насловна Најновије БиХ није признала самопроглашено Косово, не може подржати ни чланство у Савјету...

БиХ није признала самопроглашено Косово, не може подржати ни чланство у Савјету Европе

52
0
Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је на данашњој ванредној сједници, која је сазвана на њен захтјев, да је њена обавеза да упозори да БиХ није признала Косово*, те да стога не може подржати ни његово чланство у Савјету Европе или било којој другој међународној организацији.
 

Подсјетивши да је самопроглашено Косово 12. маја 2022. године упутило писмо генералном секретару Савјета Европе истичући своју кандидатуру за чланство у наведеној организацији, Цвијановић је навела да је Комитет министара Савјета Европе на ванредној сједници 24. априла 2023. године одобрио апликацију и подржао одлуку да се отпочне процедура за разматрање захтјева за пријем Косова* у чланство.

У обраћању на ванредној сједници Предсједништва Цвијановић је рекла да одлука о чланству није донесена консензусом, како је то био случај код претходних процедура.

– Парламентарна Скупштина Савјета Европе је усвојила Извјештај о чланству Косова* у Савјету Европе, даља процедура подразумијева да евентуалну одлуку о пријему доноси Комитет министара Савјета Европе, чије је редовно засједање предвиђено за 16. мај. Овдје треба рећи да су парламентарни представници БиХ поступили на непринципјелан начин јер је један број гласао супротно чињеници да БиХ није признала независност Косова*, стога не може подржавати ни пријем Косова* у међународне организације – указала је Цвијановић.

Цијенећи да БиХ, односно њени надлежни органи, нису признали самопроглашену независност Косова*, да је нису признале ни све чланице Европске уније и да се, имплицитно, противе његовом чланству у Савјету Европе, те да се евентуалним пријемом Косова* у Савјет Европе флагрантно крши како међународно право, тако и сам Статут ове организације, као и да се уводи пракса која ће дестабилизујуће дјеловати, посебно на подручје Западног Балкана, Цвијановић је нагласила да је неопходно да Предсједништво БиХ заузме негативан став по питању евентуалног чланства Косова* у Савјету Европе и да такву инструкцију упути Министарству иностраних послова.

Она је подсјетила и да је Предсједништво БиХ расправљало о признању Републике Косово* као субјекта међународног права на 78. ванредној и 17. редовној сједници у 2020. години и није донијело одлуку о признању „Републике Косово*“ као субјекта међународног права.

– Да ли то сад значи да на примјер чланови Предсједништва БиХ или других институција на нивоу БиХ подржавањем дезинтеграције једног државног простора, у овом случају одметнуте српске покрајине, шаљу поруку да би исто тако подржали дезинтеграцију и своје државе, на примјер, евентуалну независност и пријем Републике Српске у Савјет Европе или неки други сличан примјер? – упитала је Цвијановић.

Чак и ако се деси да Предсједништво не донесе одлуку о гласању против, навела је она, то не мијења чињеницу да БиХ није признала Косово* као субјект међународног права и да се не може подржати чланство, без обзира шта ко лично мисило о овом питању.

– У складу с тим било би и моје питање – зашто би БиХ очекивала да на примјер Србија поштује територијални интегритет БиХ, ако та иста БиХ не поштује територијални интегритет Србије? – рекла је Цвијановић.

Она је појаснила да принципи поштовања међународног права, територијалног интегритета и суверенитета треба да буде општи и подразумијевајући принцип спољне политике БиХ.

– Дакле, с обзиром на већ виђене манипулације у области спољне политике, непоштовање ставова институција БиХ или боље рећи узурпирање овлаштења и злоупотребу тих институција крајње је вријеме да се сви врате у уставом предвиђени систем процедура институционалног одлучивања, уколико желимо избјећи трајно нарушене односе у БиХ – рекла је она.

Српски члан Предсједништва је нагласила да недавно гласање у Парламентарној скупштини Савјета Европе јасно показује да се на спољном плану дјелује мимо ставова сопствених институција, а нажалост, то није усамљени случај, јер је такво дјеловање управо сада примјетно и у Генералној скупштини УН.

– О посљедицама по земљу, унутрашње повјерење, заједнички рад мислим да је сувишно и говорити – констатовала је Цвијановић.

На захтјев српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић данас ће бити одржана ванредна сједница Предсједништва БиХ о Косову и Метохији.

У Сарајеву је данас одржана ванредна сједница Предсједништва на захтјев српског члана Предсједништва БиХ са само једном тачком дневног реда – став Предсједништва у вези са аплицирањем Косова* за чланство у Савјет Европе.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДобри односи БиХ и Азербејџана
Сљедећи текстКаран најавио: Полицијски службеници моћи ће да раде до 55. године