Насловна Најновије Братунац: Смотра народних ношњи уз гастро понуду

Братунац: Смотра народних ношњи уз гастро понуду

150
0

Удружење жена „Маја“ из Kравице код Братунца, у оквиру Сајма пољопривреде, привреде и туризма „Дани малине – Братунац 2023“, приредиће изложбу, односно смотру народних ношњи средњег Подриња, која ће бити пратећа сајамска активност уз представљање гастро понуде регије Бирач 9. јуна.

Ова активност реализује се у оквиру пројекта „Подршка очувању традиције, културе и обичаја у општини Братунац“.

Kоординатор у овом удружењу Нада Марковић, рекла је Срни, да су дугогодишњим радом на програмима очувања традиције и културе у „Маји“ дошли до закључка, да сви желе да очувају традицију и обичаје, како би их пренијели на будућа покољења и сачували од заборава.

„Многи чувају старине од својих чланова породице као што су одјевни предмети, ношње, хаљине, сукње, блузе, које су старе по 100 година. Рађене су многе реплике одјевних предмета за млађе чланове породице, фолкорне секције и слично. Ми смо прикупиле колекцију тих ношњи и приказаћемо их у оквиру сајамског гастро фестивала“, навела је Марковићева, додајући да ће представљање бити 9. јуна у 16.00 часова.

Из „Маје“ позивају све заинтересоване, који имају сачуване народне ношње или урађене реплике, а желе да промовишу своју старину на дефилеу народних ношњи, да се јаве овом удружењу до 31. маја ради договора.

У саставу активности „Промоција гастро понуде регије Бирач“, која ће бити одржана првог дана Сајма „Дани малине“, 9. јуна, биће организована дегустација старих традиционалних јела, која се могу користити као здрава храна у туристичкој понуди, а шира јавност ће моћи да се упозна о умијећу и понуди жена у гастрономији у овој локалној заједници.

Планирано је ангажовање 10 жена, домаћица које знају спремити традиционална јела. Оне ће добити потребне намирнице за спремање јела. Спремљена јела биће сервирана за дегустацију на сајамском штанду овог удружења.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстТуристичка сезона под слоганом “Вишеград, од културе до авантуре“
Сљедећи текстРасписан конкурс за упис ученика у средње школе у Републици Српској