Насловна Вијести Република Српска Брисел: Лидери парламентарних странака из БиХ данас са Мишелом

Брисел: Лидери парламентарних странака из БиХ данас са Мишелом

297
0

Предсједник Савјета ЕУ Шарл Мишел, састаће се данас у Бриселу са предсједницима странака заступљених у Парламентарној скупштини БиХ.

Учешће на састанку потврдили су лидер СНСД-а Милорад Додик, Уједињене Српске Ненад Стевандић, СП-а Петар Ђокић, ДНС-а Ненад Нешић и ПДП-а Бранислав Бореновић.

Позив на састанак је добио и лидер СДС-а Мирко Шаровић, али за сада није познато да ли ће на њему и учествовати.

Састанак би требало да почне у 15.00 часова, објављено је на званичном сајту предсједника Савјета ЕУ.

Уочи састанка са Мишелом, Додик је изјавио да међународна заједница уноси озбиљан неред у БиХ и не може да ријеши многе ствари, а онда позива политичаре из БиХ у Брисел.

„У Бриселу предлажу неке декларације, резолуције, а из БиХ је позвано 16 предсједника политичких партија. Замислите, изабрани по критеријума да су представници Парламентарне скупштине БиХ, која није парламент већ збир парламената као што је Парламентарна скупштина Савјета Европе. То је иста прича“, рекао је Додик.

Међутим, нагласио је Додик, они упорно желе да направе чудо око тог парламента.

„Лијепо ћу им то рећи у Бриселу. Траже да се многе ствари истакну у резолуцији, а једна од њих је да, ето ми осуђујемо агресију Русије на Украјину. Вјерујем да постоји консензус међу нама из Српске и да ћемо рећи да осуђујемо рат, а не да квалификујемо шта је агресија, а шта не“, рекао је Додик.

Он је навео да ће путовати у Брисел, али да не зна шта је идеја организатора када је ријеч о сусрету.

„Они не желе да нас пусте да сами покушамо нешто да договоримо. На крају крајева, овдје је ситуација стабилна и мирна“, нагласио је Додик.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, очекује да на састанку лидера парламентарних странака из БиХ са Мишелом у Бриселу, буде потврђено опредјељење за европски пут БиХ.

Он је рекао Срни да очекује да буде потврђена воља за очување уставног и институционалног капацитета Републике Српске и да то не може бити жртвовано за било какве интеграције.

Стевандић је додао да од лидера политичких странака из Српске очекује да се држе заједно када је ријеч о принципима неутралности у вези са сукобом у Украјини.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић, изјавио је Срни да ће у Брисел на састанак са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом однијети поруку да је Република Српска изнад свега и да од ње никада неће одустати.

„Носим три поруке, за бошњачку политичку елиту и оне који подржавају нападе на Републику Српску, а тиме и на сигурност БиХ и овог дијела Европе – Република Српска је изнад свега, за њу народ је сложан, а политичари самим тим не смију и неће бити подјељени и од Републике Српске нећемо одустати никада и ни по коју цијену“, поручио је Нешић.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић, најавио је да ће на састанку у Бриселу изнијети став, да више не може да буде толерисано бахато понашање представника политичког Сарајева, који атакују на Републику Срспку.

Он је оцијенио да скуп у Бриселу неће бити успјешан ако се на њему не окупе представници свих политичких партија, али да је то добра прилика за дијалог.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, навео је да је састанак са Мишелом у Бриселу, прилика да од домаћина чује конкретне мјере за убрзање европских интеграција и увођење европских стандарда и начела у БиХ и Републику Српску.

Бореновић је истакао да је овај састанак и прилика да изложи виђење о тренутној ситуацији и узроцима блокаде европског пута.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстНа Тјентишту обиљежавање 79 година од битке на Сутјесци
Сљедећи текстДанас празник Духови