Насловна Вијести Република Српска На Тјентишту обиљежавање 79 година од битке на Сутјесци

На Тјентишту обиљежавање 79 година од битке на Сутјесци

313
0

У Националном парку „Сутјеска“ на Тјентишту, данас ће бити обиљежено 79 година од битке на Сутјесци, у којој је животе изгубило више од 7.500 припадника Народноослободилачког покрета /НОП/.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Програмом је предвиђено да у 11.00 часова буду положени вијенци и цвијеће на спомен-костурницу, у 11.20 часова обраћање званичника, а у 12.30 часова заједнички ручак.

Обиљежавању ће присуствовати делегација Народне скупштине Републике Српске, коју чине посланици Радован Вуковић и Споменко Стојановић.

Организатори очекују долазак већег броја грађана и поштовалаца антифашистичког покрета из Српске, Србије, Црне Горе и других земаља.

У њемачким архивама ова операција назива се „Шварц“ и организована је у намјери да се елиминишу НОП и Југословенска војска у отаџбини, те онемогући искрцавање савезничких снага на Балкан.

Битка је трајала од 15. маја до 15. јуна 1943. године и Нијемци су ангажовали укупно 127.000 војника, тешку артиљерију, авијацију наспрам 22.000 бораца НОП-а који су имали 3.000 рањеника. Током битке погинула су 7.543 припадника НОП-а.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстТребиње: Бајкери продефиловали градом
Сљедећи текстБрисел: Лидери парламентарних странака из БиХ данас са Мишелом