Насловна Најновије Брнабићева позвала на придруживање „Отвореном Балкану“

Брнабићева позвала на придруживање „Отвореном Балкану“

131
0

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић рекла је на отварању Међународног сајма привреде у Мостару да ова манифестација има важну улогу и да би било добро да се БиХ придружи иницијативи „Отворени Балкан“.

Брнабићева је истакла да је Србија други извозни партнер БиХ, а да је размјена двије земље за десет година удвостручена.

Додала је да је први партнер за извоз из Србије Њемача, а да је БиХ други по реду партнер Србији.

Као фасцинантан податак, она је указала на чињеници да је БиХ трећи по реду трговински партнер Србије, да је први Хрватска, а други Њемачка.

– То показује колико смо упућени једни друге, колико смо важни једни другима – истакла је Брнабићева.

Оцијенила је да су ове земље упућене једна на другу и вјерује да ће идуће године ови подаци бити још много бољи.

Брнабићева је нагласила да је Србија на овом сајму у Мостару шести пут са завидном привредном делегацијом и са 14 привредних субјеката и послаником Милимиром Вујадиновићем, који је и предсједник Групе пријатељства са БиХ.

Брнабићева је изразила наду да ће партнерски односи бити развијани, као и да миран, стабилан и просперитетан Балкан за све грађане и привреднике.

Она је замолила све из БиХ да размисле о укључивању у иницијативу „Отворени Балкан“ који нема никакве везе са политиком, али ће свакако смањити тензије.

Подсјетила је да та иницијатива говори о отварању граница, узајамном слободном протоку људи, роба, капитала и услуга на граничним прелазима који су отворени 24 сата, као и о различитим, али усклађеним инспекцијама.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик поручио Куртију: Српска није за поређење већ за уважавање
Сљедећи текстКошарац: Крајње вријеме да политичко Сарајево престане са лажима о рату