Насловна Најновије Бјелица поднио кривичне пријаве због ширења вјерске и националне мржње

Бјелица поднио кривичне пријаве због ширења вјерске и националне мржње

190
0

На подручју села Новосеоци, Паржевићи и осталих соколачких села, гдје живe припадници бошњачке националности, јуче су осванули летци против начелника општине Соколац Милована Бјелице, који недвосмислено представљају кривично дјело и који изазивају ширење вјерске и националне мржње, што је кажњиво Кривичним законицима Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Бјелица је за портал „Соколац-срце Романије“, потврдио да је поднио кривичне пријаве ПУ Источно Сарајево, Државнoj агенцији за истраге и заштиту (СИПA), Mинистарству безбједности БиХ као и Тужилаштву Босне и Херцеговине, oчекујући брзу и правовремену реакцију надлежених државних и републичких органа, процесуирање и кажњавање налагодавца/налогодаваца и извршиоца.

Бјелица је раније данас истакао да је од становника села Новосеоци добио поруке и фотографије спорних летака, које су „непознати“ починиоци налијепили на ограде и капије њихових породичних кућа, те да су мјештани изразили згроженост због садржаја тих порука које су пропраћене његовом фотографијом.

У Члану 145а Кривичног закона Босне и Херцеговине стоји:

  • (1) Ко јавно изазива или распирује националну, расну или вјерску мржњу, раздор или нетрпељивост међу конститутивним народима и осталима, као и другима који живе или бораве у Босни и Херцеговини, казниће се казном затвора од три мјесеца до три године.
  • (2) Ко јавно подстрекне на насиље или мржњу усмјерену против групе особа или члана групе одређене с обзиром на расу, боју коже, вјероисповијест, поријекло или националну или етничку припадност, ако такво понашање не представља кривично дјело из става (1) овог члана,казниће се казном затвора од три мјесеца до три године.

У Члану 359 Кривичног закона Републике Српске стоји:

  • (1) Ко путем штампе, радија, телевизије, компјутерског система или друштвене мреже, на јавном скупу или јавном мјесту или на други начин јавно позива, изазива или подстиче или учини доступним јавности летке, слике или неке друге материјале којима се позива на насиље или мржњу усмјерену према одређеном лицу или групама због њихове националне, расне, вјерске или етничке припадности, боје коже, пола, сексуално опредјељења, инвалидитета, родног идентитета, поријекла или каквих других особина, казниће се новчаном казном или казном затвора до три године.
  • (2) Ако је дјело из става 1. овог члана учињено принудом, злостављањем, угрожавањем сигурности, излагањем порузи националних, етничких или вјерских симбола, оштећењем туђих ствари, скрнављењем споменика, спомен-обиљежја или гробова, учинилац ће се казнити казном затвора од једне до пет година.
  • (3) Ако је усљед дјела из ст. 1. и 2. овог члана дошло до нереда, насиља или других тешких посљедица за заједнички живот народа и осталих који живе у Републици Српској, казниће се казном затвора од двије до дванаест година.
ИЗВОРИнфо центар Соколац
Претходни текстФондација “Српска кућа“: Незапамћени притисак на хуманитарни рад, настављамо даље још јаче
Сљедећи текстУченицима СШЦ Пале промовисана Средња школа унутрашњих послова, РТВИС, 25.3.2024. (ВИДЕО)