Насловна Најновије Бјелица честитао Дан побједе над фашизмом: “Чувајмо сјећање на величанствене подвиге наших...

Бјелица честитао Дан побједе над фашизмом: “Чувајмо сјећање на величанствене подвиге наших предака!“

148
0

“Од првог састанка у Крнијама, када је донесена одлука о подизању устанка и формиран Штаб романијског – партизанског одреда, када се већ 28. јула 1942. на Чавчеву пољу на Равној Романији окупило 47 бораца, који су извели прву оружану акцију у Жљебовима два дана касније, те крајем августа први пут ослободили Соколац, преко битке на Романији у којој учествује 250 бораца Романијског батаљона, па до коначног слома нацизма и фашизма, народ Романије се несебично жртвовао за слободу“, поручио је начелник општине Соколац Милован Бјелица, поводом Дана побједе над фашизмом.

„Романија је у борби против фашизма изњедрила десет народних хероја – Данила Ђокића, Миланка Витомира, Марка Ећимовића, Славишу Вајнера Чичу, Марка Ећимовића, Јову Јанковића, Милана Шарца, Павла Горанина – Илију, Михајла Бјелаковића, Пера Косорића и Груја Новаковића. Романијски одред бројао је 3.020 бораца у току рата, од којих је 1.150 погинуло те уз 5.494 цивилне жртве, те 6.000 жртва у покољу на Старом Броду на Дрини у марту и фебруару показују колико је страдање и допринос у побједи дао народ Гласинца и Романије.

Зато чувајмо сјећање на величанствене подвиге наших предака, не допустимо никакве ревизије историје, које намећу они који би данас да фашизам својих дједова представе као свој антифашизам.

Срећан нам Дан побједе над нацизмом и фашизмом“, истиче се у честитки начелника Бјелице.

ИЗВОРОпштина Соколац
Претходни текстУ Српској рођено осам дјевојчица и седам дјечака
Сљедећи текстМитрополит Хризостом освештаће темеље припрате храма у Озерковићима