Насловна Најновије Бјелогрлићев филм на фестивалу у Локарну

Бјелогрлићев филм на фестивалу у Локарну

167
0

Нови филм редитеља Драгана Бјелогрлића „Чувари формуле“ биће премијерно приказан на Локарно филм фестивалу који ће бити одржан од 2. до 12. августа, преноси Танјуг. Овај филм биће први са простора Балкана који ће своју свјетску премијеру имати у оквиру програма „Piaca Grande“.

– Оригинална прича о потенцијалној нуклеарној кризи у социјалистичкој Југославији и аутентичан редитељски печат Бјелогрлића, били су пресудни да међународни жири у Локарну уврсти „Чуваре формуле“ – наводи се у саопштењу продукције.

Бјелогрлић је рекао да је позив у Локарно изузетно признање за све који су радили на филму и да „пружа изузетну могућност да још једна заборављена прича из наше историје изађе у свет на велика врата“.

Продуценти су саопштили да је „истинита прича о акциденту у Винчи 1958. године“ рађена по књизи Горана Милашиновића „Случај Винча“, а сценарио потписује Вук Ршумовић, уз Огњена Свиличића и Бјелогрлића.

– У јеку хладноратовске кризе, група научника у Институту Винча спроводи тајни пројекат који предводи професор Драгослав Поповић. Стицајем непредвиђених околности, они бивају изложени смртоносној дози зрачења, због чега их југословенска тајна полиција одводи на лијечење у Клинику Кири у Паризу – каже се у саопштењу.

Главне улоге играју Радивоје Буквић и француски глумци Алексис Маненти, Оливије Бартелеми и Ана Сара.

Директора института Винча Павла Савића тумачи Предраг Мики Манојловић, док шефа Државне безбједности СФРЈ Александра Ранковића тумачи Драган Бјелогрлић.

Запажене улоге имају и Јован Јовановић, Алиса Радаковић и Огњен Мићовић.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстРадови на електро мрежи у Палама
Сљедећи текстДвадесет пет припадникa ПУ Источно Сарајево сутра ће даровати крв