Насловна Најновије Вакцина рјешење за афричку кугу свиња !?

Вакцина рјешење за афричку кугу свиња !?

159
0

Афричка куга свиња је болест коју није могуће побиједити, док се не пронађе вакцина, изјавио је данас у Бањалуци директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић.

„У БиХ је до сада због ове болести еутаназирано око 45.000 животиња, од чега је 99 одсто у Републици Српској“, рекао је новинарима Бошковић у Бањалуци, гдје учествује на Конференцији о афричкој куги свиња.

Предсједник Друштва доктора ветеринарске медицине Републике Српске Драго Недић каже да се струка тренутно успјешно бори са овом болешћу и да се може рећи да постоји могућност стављања болести под контролу.

„Примјеном свих мјера могу се постићи добри ефекти. Резултати које имамо говоре да можемо да пратимо ситуацију, санирамо стање на терену и да предузимамо одговарајуће мјере које смањују штетне посљедице“, истакао је Недић.

Он је додао да, када је ријеч о збрињавању угинулих животиња, трагају за рјешењем да буду ефикаснији у смислу да се смањи период од потврђивања заразе, односно да се све заврши у једном дану.

Координатор Ресора за ветеринарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Негослав Лукић истакао је да су биобезбједносне мјере прва линија одбране од афричке куге свиња, те да ће се убудуће свиње моћи држати само у објектима које буду имале висок ниво ових мјера.

Он је нагласио да афричка куга свиња није опасност за људе, али наноси велике економске губитке, те да Министарство од самог почетка веома активно дјелује с циљем доношења одређених рјешења да би превазишли тренутно стање.

„Прије десет дана министар /Саво Минић/ је донио рјешења на приједлог експертске групе у смислу да омогућимо премијештање животиња из једног у други објекат, чак из угроженог у слободна подручја уз поштовање свих биобезбједносних мјера. Управо те мјере су нам омогућиле да након десет дана можемо причати о конкретним резултатима. Имамо ситуацију да већ више од 3.000 свиња прве класе је упућено на клање и такво месо ће се наћи на тржишту. Ријеч је о животињама које у претходно дијагностички испитане на вирус афричке куге и одрађени су клинички прегледи“, рекао је Лукић.

Декан Ветеринарског факултета Универзитета у Београду Милорад Мириловић каже да је ситуација у Србији таква да се болест појавила на подручју Срема и Мачве гдје се примјењују мјере које су предузете у Српској.

„Подржавамо мјере које се предузимају овдје и мислим да ћемо оваквим конференцијама и предавањима успјети да станемо испред африче куге свиња, односно да подигнемо биобезбједносне мјере на тај ниво да спријечимо продор вируса у фарме“, рекао је Мириловић.

Конференцију о афричкој куги свиња организује Ветеринарска комора Републике Српске и Друштво доктора ветеринарске медицине Републике Српске.

ИЗВОРсрна, фото Poljoprivreda info
Претходни текстНајважнија правила која морате поштовати када приступате манастиру Острог
Сљедећи текстОдбор за заштиту и права Срба у ФБиХ поднио захтјев МУП-у Кантона Сарајево за мирне протесте испред Тужилаштва