Насловна Најновије Најважнија правила која морате поштовати када приступате манастиру Острог

Најважнија правила која морате поштовати када приступате манастиру Острог

341
0

Манастир Острог, посвећен Светом Василију Острошком, један је од најпознатијих и најпосећенијих у Српској православној Цркви. Сам манастир је у стени, а пут до њега представља мало ходочашће.

До манастира Острог многи верници се пењу боси каменим степеницама кроз шуму у знак поштовања светитељу, а када стигну, из манастира се види предивно пространство спајања брда и неба, а сам поглед даје невероватан осећај.

Једно од главних правила када се посећује светиња, јесте да сваки верник треба да приступа чистог срца у молитви, у нади и вери у моћ Светог Василија Острошког. У манастиру се људи моле за здравље, своје ближње, породицу, а посећују га и припадници других вера.

На уласку у манастир постоји истакнуто и правило облачења – жене треба да носе сукње и мараме, а мушкарци панталоне и мајице дугих рукава. Поклоници добре воље, носе и дарове монасима, то може бити, кафа, шећер, уље и други дарови, такође остављају се и добровољни прилози. Верници након поклањања моштима Светог Василија Остришког, могу да запишу на папирићима имена за здравље и за упокојене које монаси читају у молитвама.

Постоји старо правило које се поштује у народу и које гласи да са Острога не смете ништа да узмете из манастира, чак ни камен и цвет. Верници могу у манастирској продавници да узму освештану воду и уље из кандила.

Ostrog

По легенди, Свети Василије сваке ноћи обилази манастир, па монаси ујутро затичу црне трагове на чарапама светитеља. Зато верујући народ који креће пут Острога често, поред уља и вина, на дар свецу носи и штрикане вунене чарапе. Верници такође доносе ствари блиских људи, који не могу да посете светињу, остављају их да преноће поред кивота, а онда их носе драгим људима.

У манастиру постоји конак како у доњем тако и горњем манастиру, али су у њима често сва места заузета. Баш због тога велики број верника спава напољу испред манастира и за све њих су обезбеђена ћебад. Искуство многих верника показује да је спавање под отвореним небом на Острогу заиста посебно.

Такође, постоји веровање да не треба причати да ћете посетити манастир, а онда да не одете, већ да се у светињу иде изненада и без великог плана, односно како се верује – „када вас Свети Василије позове“.

Људи се често питају „ко не сме да уђе у манастир Острог“, али уколико поштујете правила понашања манастира и приступате чистог срца, свако је добродошао. Уколико имате додатне дилеме и духовна питања за путовање на манастир, разговарајте са својим свештеником који ће вам дати потребне одговоре.

Познато је да се према сведочењу верника у манастиру Острог дешавају чуда и исцељења, а монаси та искуства записују и чувају.

(Сенса)

ИЗВОРсенса, фото Profimedia
Претходни текстЗа викенд сунчано и вруће
Сљедећи текстВакцина рјешење за афричку кугу свиња !?