Насловна Најновије Видић упутио извињење због сусрета са Милановићем

Видић упутио извињење због сусрета са Милановићем

148
0

Начелник општине Брод Зоран Видић, данас је упутио извињење због сусрета у Броду са предсједником Хрватске Зораном Милановићем, који је у Дервенти одликовао припаднике 103. бригаде Хрватског вијећа одбране.

Видић, који је функционер СДС-а, упутио је извињење због тога што се, како је навео, довео у ситуацију да неко и помисли да је имао било какве лоше намјере.

Он је рекао на конференцији за новинаре у Броду, да је његова кривица то што није предвидио на најбољи начин посјету Милановића, али да сматра да су за то биле задужене друге институције, јер то није посао начелника општине.

Видић је навео да се из пристојности одазвао позиву у католичку жупу у Броду, гдје је гост био и хрватски предсједник, не знајући шта се тај дан дешава у Дервенти.

„Невјероватно ми је да било који државник, дође на територију било које земље да дијели одликовања туђој војсци. На скупу сам се понашао као и сви други гости којих је било 50-ак. Послије тога презентовано је медијима да сам ја дочекао предсједника Хрватске, који је одликовао хрватске бригаде, што не подржавам и осуђујем. Мој ђед је погинуо у прошлом рату, а отац и стричеви су ми сви били припадници Војске Републике Српске“, рекао је Видић и додао да је, када се ова посјета стави у контекст покоља у Сијековцу, јасно каква се медијска слика може направити од тога.

Видић је рекао да је ово извињење његова обавеза и према СДС-у, саопштено је из ове странке.

Јавност је осудила потез начелника Брода Зорана Видића, након што су медији пренијели фотографију њега у друштву предсједника Хрватске, који је истог дана у Дервенти одликовао припаднике 103. бригаде Хрватског вијећа одбране.

Дан касније, у Сијековцу код Брода служен је парастос за цивиле у овом мјесту, које су убиле регуларне хрватске и паравојне хрватске и муслиманске снаге, прије избијања ратних сукоба на овим просторима 1992. године, а Видић је тада рекао да се није састао са Милановићем и да је неко све погрешно протумачио.

Осим јавности и званичника Српске, потез начелника Брода осудио је и вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић, који је Видића позвао на одговорност.

ИЗВОРсрна, фото Faktor magazin
Претходни текстДојава о бомби и у Општинском суду Сарајево
Сљедећи текстСутра разведравање са више сунчаних интервала