Насловна Најновије Видовдански сабор у Београду

Видовдански сабор у Београду

169
0

У Београду данас почиње дводневни Видовдански сабор дијаспоре на коме ће учествовати 250 представника удружења и организација које окупљају српску дијаспору широм свијета, као и Срба из земаља региона.

Скуп ће почети у 10.00 часова у Дому Народне скупштине Србије, а организује га кабинет министра без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором.

Министар без портфеља задужен за односе Србије и дијаспоре Ђорђе Милићевић рекао је раније да би на овом сабору, кроз различите панеле, требало да буду утврђене основе будуће дугорочне стратегије односа матице и дијаспоре, као и смјернице за израду новог закона у овој области.

Милићевић је истакао да Сабор представља јединствену прилику у очувању националног идентитета српског народа у иностранству.

„Наша снага лежи у нашем језику, култури и вери. Морамо бити одлучни у томе да асимилација не буде на штету ових темеља нашег идентитета“, нагласио је Милићевић.

Он је Србе из дијаспоре позвао и да учествују у пројекту љетњих кампова за младе из дијаспоре који ће током јула и августа бити организовани у више од 20 градова широм Србије.

Тематски ће бити сврстани у три групе, и то еко-камп, спортски камп и окупљање културно-умјетничких друштава.

Под појмом „дијаспора“, у складу са Законом о дијаспори и Србима у региону, подразумијевају се држављани Србије који живе у иностранству и припадници српског народа, исељеници са територије Србије и из региона и њихови потомци.

Однос према дијаспори и Србима у региону заснован је на члану 13 Устава, према којем, Србија штити права и интересе својих држављана у иностранству и развија и унапређује односе Срба који живе у иностранству са матичном државом. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстПатријарх служи литургију у присуству великог броја вјерника
Сљедећи текстАудиција за Омладински музички фестивал „Источна Илиџа 2023“