Насловна Најновије Вишковић: Доношење првог Устава Републике Српске велики датум у историји српског народа

Вишковић: Доношење првог Устава Републике Српске велики датум у историји српског народа

129
0

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковића изјавио је да је доношење првог Устава Републике Српске велики датум у историји српског народа на овим просторима и доказ да су људи који су тада били на челу институција Српске имали намјеру да Република Српска функционише у једном демократски уређеном друштву.

Премијер Вишковић истакао је да данас с поносом можемо рећи да је Република Српска само нешто више од мјесец дана од свог рођења, 9. јануара 1992. године, добила и свој устав као највиши правни акт за њено функционисање.

– Треба истаћи и то да су Република Српска и њено уставно и политичко уређење међународно верификовани Дејтонским мировним споразумом и то је оно што ми желимо да потенцирамо и да поручимо да ћемо се увијек држати изворног Дејтонског споразума и тражити његово поштивање – рекао је Вишковић, додавши да су свих протеклих година присутни насртаји на изворни Дејтонски споразум и покушаји његове ревизије.

Предсједник Владе Радован Вишковић истакао је да Устав Републике Српске омогућава примјену владавине закона и слободу и сва права свим њеним грађанима.

– Влада Републике Српске и даље ће остати на принципима поштовања уставних начела и правног положаја Републике Српске у оквиру дејтонске БиХ. И даље ћемо се борити за уставност, не само на простору Републике Српске, него и за уставност у оквиру БиХ. Ми из Републике Српске никада нећемо имати било шта против свих уставних надлежности БиХ, а све мимо тога може бити само ствар договора и консензуса три народа и свих осталих који живе у БиХ. Остала наметања и притиске да се било шта у БиХ уради мимо устава и на штету Републике Српске, власт у Републици Српској неће дозволити – рекао је Вишковић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстБеоград: Свечани пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава
Сљедећи текстНовић: За Србе и Српску 1. март не може и неће бити празник