Насловна Најновије Влада Србије усвојила пооштрене мјере за држање оружја и казне затвора

Влада Србије усвојила пооштрене мјере за држање оружја и казне затвора

111
0

Влада Србије усвојила је најновије пооштрене мјере усмјерене на разоружавање грађана Србије и повећање затворских казни, након масовног убиства у Младеновцу, те данашњи дан, као и сутрашњи и недјељу, 5, 6. и 7. мај, прогласила за дане жалости и због трагичног догађаја у Младеновцу.

На сједници Владе усвојене су мјере, које је данас објавио предсједник Србије Александар Вучић, а које предвиђају пооштравање услова за држање и ношење кратког ватреног оружја, а за оне који не испуњавају пооштрене услове биће предвиђен обавезан откуп оружја.

Ова мјера се доноси како би се број кратког ватреног оружја, у посједу правних и физичких лица, смањио за 90 одсто, саопштено је из Владе Србије.

Измјенама Закона о оружју и муницији биће предвиђене обавезне провјере лица којима је дозвољено посједовање оружја, укључујући и ловачко оружје, а које би подразумијевале обављање љекарских, психијатријских и психолошких прегледа, као и обавезан тест на психоактивне супстанце.

Ове провјере биће вршене на шест мјесеци и на годину дана, а Министарство унутрашњих послова ће, такође, размотрити потребу пооштравања услова за посједовање ловачког оружја.

Поред раније мјере мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја на двије године, биће уведен и мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење ловачког оружја такође на двије године.

Министарство унутрашњих послова упутиће јавни позив лицима која нелегално посједују оружје и експлозивне направе да их у року од мјесец дана предају без посљедица.

Министарство правде ће припремити измјене Кривичног законика, којима би се пооштриле казне за кривично дјело „недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја“.

За лица која неовлаштено имају оружје, за које се може добити дозвола, казна затвора износиће од једне до осам година, а ако се не може добити дозвола од двије до 12 година, док ће за држање веће количине оружја или оружја велике разорне моћи бити предвиђено од пет до 15 година.

Ко неовлаштено носи оружје за чије набављање и држање нема дозволу предвиђена је казна затвора од пет до 15 година, а ако има дозволу, а то ради неовлаштено биће кажњен затвором од једне до осам година.

Биће пооштрене казне и за друга слична кривична дјела, као што је „израђивање и набављање оружја и средстава намијењених за извршење кривичног дјела“.

У року од мјесец дана Министарство просвјете припремиће измјене прописа којима би се пооштриле санкције према ученицима који крше забрану уношења у школе алкохола, дроге, психоактивних супстанци, оружја, пиротехничких предмета или других оруђа којима се може повриједити или угрозити друга особа.

Санкције ће бити пооштрене тако да ће рокови бити скраћени, дисциплински поступак ефикаснији, а предвиђаће обавезно искључење ученика из школе.

Влада Србије упутила је још једном искрено саучешће свим породицама убијених у овом стравичном злочину у Младеновцу и нада се да ће се сви рањени успјешно опоравити.

Сједница Владе започела је минутом ћутања за све страдале у масовном убиству које се догодило у Младеновцу.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПолиција претреса викендицу масовног убице; Пронађена већа количина оружја и муниције
Сљедећи текстСаслушан отац малољетника који је убио девет особа у београдској школи