Насловна Најновије Владика Хризостом служио литургију у Андрићграду

Владика Хризостом служио литургију у Андрићграду

197
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је јутрос Свету архијерејску литургију у Храму Светог цара Лазара и косовских мученика у Андрићграду, поводом крсне славе тог храма Видовдана.

Након литургије биће освештана звона и проћи ће литија до Трга палих бораца, гдје ће бити служен парастос свим српским војницима страдалим од Косовског боја до данас.

Поводом Видовдана, у Андрићевом институту у 15.00 часова биће додијељена „Велика награда Иво Андрић“ Сандру Веронезију за животно дјело и Енесу Халиловићу за књигу пјесама.

У културном дијелу програму наступиће Градски женски хор „Барили“ из Пожаревца.

Предвиђено је и отварање изложбе слика Милене Павловић Барили која се организује у сарадњи са Фондацијом Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили из Пожаревца.

На Видовдан 2011. године, великим перформансом, у којем су учествовали Хор и Симфонијски оркестар РТС-а, уз пратњу звукова грађевинских машина, започела је градња будућег Андрићграда.

На Видовдан 2013. године у Храму Светог цара Лазара и косовских мученика служена је прва литургија и тадашњи владика захумско-херцеговачки Григорије освештао је темеље ове цркве.

Андрићград, чији је идејни творац прослављени режисер Емир Кустурица, изграђен је од камена и у њему се налази Градска управа, биоскоп „Доли Бел“, Андрићев институт, позориште, Академија лијепих умјетности, хотел, тргови, те Храм Светог цара Лазара и свих српских мученика.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМилутин Ранковић урадио скулптуру косовског витеза
Сљедећи текстДодик поводом Видовдана постхумно одликовао 60 бораца Војске Републике Српске