Насловна Најновије Вукадиновић: Циљ нам је да постанемо регионални фудбалски центар

Вукадиновић: Циљ нам је да постанемо регионални фудбалски центар

165
0

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да ова локална заједница има амбицију да буде регионални фудбалски центар у којем би фудбалско знање стицала дјеца из околних општина.

Вукадиновић је рекао да је Фоча поносна на своју фудбалску инфраструктуру, која ће бити додатно унапријеђена најављеном изградњом помоћног терена са вјештачком травом, у сарадњи са Фудбалским савезом Републике Српске.

„Примарна мисија нам је да склонимо дјецу са улице од пошасти савременог доба“, рекао је Вукадиновић на округлом столу „Академија фудбала – друго име за будућност“, који је у оквиру турнира „Фудбал френдс“ одржан данас у Фочи.

На округлом столу учествовали су тренери свих осам овогодишњих учесника турнира „Фудбал френдса“, те представници фудбалских савеза Црне Горе, Србије и Републике Српске, уз организаторе и домаћине турнира.

Закључено је да је фудбал спорт који се развија страховитом брзином и да се без озбиљних улагања у омладинске погоне, односно у стручни кадар и инфраструктуру, не могу очекивати добри резултати, нити одржати корак са фудбалским велесилама.

Истакнуто је да иза сваког успјеха великих европских клубова или репрезентација стоје фудбалске академије, које су дуготрајном посвећеношћу и великим улагањима у рад са младим талентима изњедриле врхунске фудбалере.

Између осталог, наведени су примјери Бразила и Аргентине, за које је речено да имају одличне фудбалске академије, уз констатацију да никако нису тачне приче о томе да је у тим земљама довољно само препознати талентованог играча.

Од свих учесника „Фудбал френдса“ у раду са младим категоријама највише је одмакла Омладинска школа новосадске „Војводине“, што најбоље свједоче позната фудбалска имена која су потекла из те школе, попут браће Сергеја и Вање Милинковића Савића, Душана Тадића, Александра Катаија, Мирка Иванића, Мијата Гаћиновића, а сви ти резултати посљедица су дугогодишњих улагања у инфраструктуру и тренерски кадар.

Директор Омладинске школе ФК „Војводина“ Душко Грујић каже да у континуитету раде са дјецом од пет до осам година, која се бирају из круга од око 50 километара од Новог Сада, те да са њима у Фудбалском центру „Вујадин Бошков“ на пет терена раде 23 тренера.

Тренер јуниора „Жељезничара“ Фадил Жерић каже да се све своди на финансије и њихов недостатак.

„Поправка инфраструктуре је кључна за даљи развој. Похвалио бих турнир у Фочи, требало би што више оваквих такмичења“, рекао је Жерић.

Фудбалски савез Црне Горе представио је позитиван примјер у раду са играчима кадетског узраста, селектирањем најбољих играча из цијеле земље и вишемјесечни рад са њима.

На округлом столу „Академија фудбала – друго име за будућност“ промовисана је и истоимена књига Зорана Аврамовића, идејног творца „Фудбал френдса“.

Скупу је приуствовао и некадашњи фудбалер „Црвене звезде“ Владимир Петровић Пижон, који је поручио да је велика грешка од најранијег узраста правити од дјетета професионалца, те да је потребно да дјеца имају слободу и да кроз игру постепено усвајају фудбалску технику.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ недјељу нестабилно са кишом
Сљедећи текстОтворена изложба фотографија “Stage”, аутора Дарка Ковачевића (ВИДЕО)