Насловна Најновије Вучић:Приштина мора да направи уступке да би Срби учествовали на новим изборима

Вучић:Приштина мора да направи уступке да би Срби учествовали на новим изборима

176
0
Предсједник Александар Вучић каже да Приштина мора да направи одређене уступке да би Срби учествовали на новим изборима на сјеверу Косова и Метохије.
 

Срби на сјеверу Косова и Метохије су увијек спремни за разговоре, али заузврат мора нешто да им се понуди, поручује Вучић.

– Сви Срби на сјеверу Србију виде као своју земљу, а не Косово. То је реалност – рекао је Вучић у интервјуу за Ројтерс и додао да „неко треба да се ухвати у коштац и тамо организује нове изборе“.

Подсјетио је да и даље није формирана Заједница српских општина, као и да још увијек није дошло до повлачења косовских специјалаца и албанских градоначелника.

Одговарајући на наводе предсједнице привремених приштинских институција Вјосе Османи која је оптужила Београд за мијешање у изборни процес на сјеверу КиМ, Вучић је рекао да је „застрашујуће шта ти људи причају“.

Поручио је и да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није спреман за компромис.

– Сигуран сам да Курти неће уложити ни минут свог времена, ни кап зноја да пронађе компромисно рјешење – рекао је Вучић.

Указао је да Војска Србије размишља да ли да смањи своју борбену готовост.

– Наше војне снаге ћемо држати у високој приправности, а не у највишој борбеној готовости, јер то много кошта – додао је Вучић.

Додао је да је Србија у преговорима са Француском о куповини борбених авиона „рафал“, као и да преговара о даљем јачању своје војске западним оружјем.

Нагласио је да Србија остаје на европском путу, као и да је успјела да избалансира своју спољну политику како би омогућила наставак пријатељских односа са историјским савезницима Русијом и Кином.

 
 
ИЗВОРртс
Претходни текстВласеничанима шест медаља са Међународног теквондо турнира у Фојници (ВИДЕО)
Сљедећи текстЋурић: Значајна средства за студенте, циљ да Требиње буде студентски град