Насловна Најновије Вучић почео дводневну званичну посјету Паризу

Вучић почео дводневну званичну посјету Паризу

77
0

Предсједник Србије Александар Вучић, започео је дводневну посјету Француској, током које би требало да разговара са француским предсједником Емануелом Макроном о стратешким правцима унапређења сарадње са овом земљом, Косову и Метохији, али и резолуцији о Сребреници и другим регионалним питањима.

Вучићу је по доласку у Париз приређена церемонија свечаног дочека са војним почастима, а потом су интониране химне Србије и Француске.

Испред Палате инвалида Вучића су дочекали војни гувернер Париза генерал Кристоф Абад и Франк Ростер, делегирани министар за спољну трговину, привлачење инвестиција, франкофонију и Французе у иностранству при Министарству за Европу и спољне послове Француске.

Он је, након тога, положио вијенац на спомен-плочу „Вјерност за вјерност“, посвећену српским војницима, пренијели су београдски медији.

Предсједнику Србије вечерас ће у 20.00 часова, испред Јелисејске палате, бити приређен свечани дочек, уз највише државне почасти. Предвиђено је да се Вучићи и његов домаћин Макрон обрате медијима, након чега ће услиједити свечана вечера.

Јелисејска палата је уочи овог сусрета најавила да Макрон жели да потврди посвећеност и приврженост европским интеграцијама Србије, као и даљем раду на нормализацији односа Београда и Приштине, што је један од услова за приближавање и чланство у ЕУ, на чему инсистирају и Француска и Њемачка.

Уочи посјете, Вучић је рекао да ће са Макроном разговарати о 14 тема – од одбране, наменске индустрије, нуклеарне енергије, до вештачке интелигенције, пољопривреде, здравства, сточарства, батерија за електричне аутомобиле и других тема.

Он је рекао да је Србија заинтересована за куповину 12 борбених авиона „рафал“, о чему ће разговарати такође и са руководством компаније „Дасо“.

Министар финансија Србије Синиша Мали, потписао је данас меморандум о разумијевању са француском електропривредом о енергетској транзицији у Србији.

Вучић ће се састати и са предсједником француског Сената, горњег дома француског парламента, као и са водећим француским привредницима окупљеним у пословној заједници МЕДЕФ.

Француска је један од водећих инвеститора у Србији, гдје има 120 својих компанија и запошљава више од 12.000 радника, а годишња размјена двије земље је око двије милијарде евра.

ИЗВОРсрна, фото Курир.рс
Претходни текстЈединство исказано кроз кандидатуру Шобота за градоначелника Бањалуке гарантује успјех
Сљедећи текстЂоковић започео 420. седмицу на челу АТП листе