Насловна Најновије Вучић: Срби на Косову и Метохији сутра ће показати колико су уједињени

Вучић: Срби на Косову и Метохији сутра ће показати колико су уједињени

117
0

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се сутрашњи избори на Косову и Метохији одржавају у контејнерима са више од 500 људи „наоружаних до зуба“, али да ће Срби показати колико су уједињени.

Вучић је рекао да Срби нису требали да учествују ни на једним изборима на Косову и Метохији које је организовала Приштина, све док се не формира Заједница српских општина /ЗСО/.

Он је истакао да га је запрепастила изјава портпарола ЕУ Петера Стана који је рекао да је разочаран зато што Срби неће изаћи на изборе.

Вучић је рекао да за то није крива само Приштима, већ и ЕУ, јер су били гарант спровођења Бриселског споразума на који је некадашњи високи представник за спољну политику и безбједност Катрин Ештон ставила потпис.

„Ми смо до сада учествовали на четири или пет различитих изборних циклуса које је организовала Приштина, а није требало ни у једном да учествујемо док се не формира ЗСО, или у једном после којег би било јасно шта су то српске општине и да се затим иде у ЗСО“, рекао је Вучић новинарима у Батајници.

Он је навео да Срби послије девет и по година шиканирања и малтретирања на сваком мјесту кажу да неће на изборе док не буде остварено то што је потписано прије 10 година.

„Њима су опет криви Срби. Кажу од децембра до јануара је било времена. Било је, али за шта – за упуцавање двоје деце недалеко од Штрпца, за покушај убиства Јовановића пре неки дан, да се под таквим условима иде на изборе? То нам говоре они који се код нас мешају и кажу пету националну фреквенцију има да дате некоме. Срам вас било“, поручио је Вучић.

Он је зато позвао Србе да покажу да нису „шака зоби коју могу позобати“ када им падне на памет.

Одговарајући на питање новинара шта ће бити са Србима са Косова и Метохије који немају приштински пасош и не могу да путују ни пошто је самопроглашено Косово добило визну либерализацију, предсједник Србије је рекао да се о томе разговара и да вјерује да ће тај проблем бити ријешен до 1. јануара сљедеће године.

Коментаришући стање на Косову и Метохији и да ли постоји могућност сукоба, Вучић је рекао да ће Србија дати све од себе да сачува мир, а да је ситуација у региону веома сложена.

„Ја више од тога не могу да кажем на овај дан“, додао је Вучић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстРубљов први финалиста Српска опена
Сљедећи текстНа Палама изведена представа „Од игре до школе“ (ВИДЕО)