Насловна Најновије Вучић у Њујорку – низ састанака о стању на Космету и о...

Вучић у Њујорку – низ састанака о стању на Космету и о резолуцији о Сребреници

41
0

Предсједник Србије Александар Вучић, стигао је у Њујорк, гдје ће сутра представљати Србију на сједници Савјета безбједности УН, на којој ће бити представљен редовни шестомјесечни извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду УНМИК-а.

Вучић ће данас имати низ билатералних састанака у Њујорку, а поред стања у јужној покрајини са страним званичницима разговараће и о најављеној резолуцији у Сребреници, о којој би државе требало да се изјасне почетком маја.

Предсједник Србије рекао је да извјештај о Косову и Метохији који ће бити представљен не одражава праву слику како је на терену и да је лош у односу на реално стање.

Текст тог извјештаја објављен је на сајту УН, а свој осврт дао је и генерални секретар УН који је рекао да су повећане тензије између Београда и Приштине.

Као разлог повећању тензија у покрајини навео је одлуку Приштине да укине динар и да одреди евро као једино средство плаћања на Косову и Метохији. Гутерес је позвао да се то питање ријеши у оквиру дијалога Београда и Приштине који се води под покровитељством УН.

Гутерес је истакао да питање формирања Заједнице српских општина и поред дипломатских притисака још није ријешено и није покренуто њено формирање, а ситуацију дестабилизује и ситуација око избора градоначелника четири општине на сјеверу. Он је позвао да се што прије спроведу ти избори како би се додатно стабилизовала ситуација.

Извјештај се односи на период од 19. септембра 2023. тако да се дио односи и на догађаје од 24. септембра у Бајњској.

Представника Србије у Њујорку очекује и састанак са више десетина представника земаља чланица УН, као и са представницима сталних чланица Савјета безбједности УН у вези са предложеном резолуцијом о Сребреници.

Како је Вучић рекао уочи доласка у Њујорк, доношење такве резолуције додатно ће нарушити и покварити односе у региону. Он је истакао да су шансе Србије мале, али да ће се борити и да неће бити толика побједа оних који су резолуцију предложили.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Курир
Претходни текстГодишњица пробоја заточеника из Јасеновца
Сљедећи текстКошаркаши “Јахорине“ побједници прве финалне утакмице доигравања